≫ 

Na PISA testu srpski đaci zauzeli 45. mesto

Test iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti radilo je 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije.

  • 24
ispit, matematika, geometrija, prijemni, škola, domaći zadatak, test Foto: Pixabay

Srbija je na PISA testiranju koje je sprovedeno 2018. godine zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a posvećenom ovom testiranju.

Na listi je rangirano 79 država ili entiteta. Prva dva mesta zauzimaju Kina i Singapur.

Od zemalja bivše Jugoslavije, ispred Srbije su Slovenija (21) i Hrvatska (29), a niže pozicije zauzele su Crna Gora (52) i Bosna i Hercegovina (62).

Zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavalo je prošle godine oko 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije.

PISA testiranje sprovodi se u celom svetu na svake tri godine, a Srbija učestvuje od 2001.

Na testu 2012. godine srpski đaci su zauzeli 43. mesto u konkurenciji 65 zemalja, a 2015. godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava, Srbija nije ni učestvovala u istraživanju.

Prošle godine 79 država ili entiteta je učestvovalo u testiranju (Hongkong, Makao i Kineski Tajpej su posebno rangirani).

PISA testiranje je, inače, program Evropske organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Testovi služe za procenu kvaliteta znanja koje su učenici stekli tokom školovanja. Osnovni cilj studije je da omogući zemljama i obrazovnim sistemima da sagledaju kvalitet obrazovnih postignuća, faktore koji na njih utiču, kao i da donose strateške odluke u obrazovanju na osnovu empirijskih podataka o postignućima đaka i uslovima u kojima se oni školuju.

Video: Deca u Africi pevaju uglas poznatu srpsku dečiju pesmicu

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oxi

    3. decembar 2019 | 10:13

    Sta ocekivati od zemlje gde ucenici pisu sastave o Kiji Kockar, a rijaliti programi predstavljaju glavni izvor obrazovanja i kulture, nego da svake godine postaje gluplja i neobrazovanija.

  • Petar

    3. decembar 2019 | 10:48

    Pouzdano znam iz mnogo primera da su nasi djaci daleko bolji, obrazovaniji od svojih kolega iz Amerike. Cak i nasi losi djaci kad dodju tamo imaju daleko vise znanja od Americkih boljih djaka. Ovaj PISA test izbacuje Amerikance ispred nas, tako da mi uopste ne deluje relevantan. Ima puno prostora da se poboljsa nase skolstvo ali ovaj test jednostavno nije dobro merilo. Treba da se okrenemo sebi i da vidimo sta da uradimo da sacuvamo obrazovni sistem ali da ga prilagodimo novom dobu.

  • Mama

    3. decembar 2019 | 11:19

    Nasem sistemu obrazovanja je potrebna reforma. Sve napreduje samo nam je obrazovanje na istom nivou vec 20 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA