• 24

Na PISA testu srpski đaci zauzeli 45. mesto

Test iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti radilo je 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije.

  • 24

Srbija je na PISA testiranju koje je sprovedeno 2018. godine zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a posvećenom ovom testiranju.

Na listi je rangirano 79 država ili entiteta. Prva dva mesta zauzimaju Kina i Singapur.

Od zemalja bivše Jugoslavije, ispred Srbije su Slovenija (21) i Hrvatska (29), a niže pozicije zauzele su Crna Gora (52) i Bosna i Hercegovina (62).

Zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavalo je prošle godine oko 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije.

PISA testiranje sprovodi se u celom svetu na svake tri godine, a Srbija učestvuje od 2001.

Na testu 2012. godine srpski đaci su zauzeli 43. mesto u konkurenciji 65 zemalja, a 2015. godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava, Srbija nije ni učestvovala u istraživanju.

Prošle godine 79 država ili entiteta je učestvovalo u testiranju (Hongkong, Makao i Kineski Tajpej su posebno rangirani).

PISA testiranje je, inače, program Evropske organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Testovi služe za procenu kvaliteta znanja koje su učenici stekli tokom školovanja. Osnovni cilj studije je da omogući zemljama i obrazovnim sistemima da sagledaju kvalitet obrazovnih postignuća, faktore koji na njih utiču, kao i da donose strateške odluke u obrazovanju na osnovu empirijskih podataka o postignućima đaka i uslovima u kojima se oni školuju.

Video: Deca u Africi pevaju uglas poznatu srpsku dečiju pesmicu

(Telegraf.rs/RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sen

    Kod nas nastavnik matemetike ima završenu "višu prehrambenu", a direktorka krivično gonjena. Ministre sedi 1.

  • Budisava

    Slabo ucitelji,nastavnici rade sa djacima.Npr danas mog prijatelja dete dolazi i pita kako je bilo na pismenom iz matematike kaze katastrofa.2petice,par dvojki i ostalo jedinice.Ja pitam pa jeli vas sta uci nastavnica pa dopunska,kaze ona predaje i kome je jasno(samo 2 petice) to je to.Ha ha pa kome vi povecavate plate,rade 9 meseci u godini plus ih mrzi da deci objasne!

  • PRC

    Zbunila se deca, mislili da je u pitanju šišana latinica.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima