≫ 

Drago je pre 75 godina spasao američke pilote kod Čačka: Pekli smo im prase posle, bilo je veselje

Sa njima su se sporazumevali mimikom i davali im hranu na celom putu do sela Svileuva

  • 5
Dragutin Ašković Dragutin Ašković/ Foto: Distrikt

U akciji spasavanja savezničkih pilota 1944. godine, nazvanoj "Vazdušni most", iz Srbije je u organizaciji Jugoslovenske vojske evakuisano preko 500 uglavnom američkih pilota. Najveći broj je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani kod Čačka, ali je malo poznato da je tridesetak pilota i oficira evakuisano iz koceljevačkog kraja. Jedini živi svedok, Dragutin Ašković, ne dozvoljava da se ta priča zaboravi.

Tog septembra Dragutin Ašković imao je 23 godine. Danas, u 98. odlično se seća kako je kao komandant četničkog voda u Svileuvi naredio svojim omladincima da u njivi obrasloj šumom prave pistu za sletanje aviona.

- To je bila ledina po kojoj je išla stoka i napravila rupe. Ja onda naredim da dođe cela četa omladinaca da se ravna aerodrom. Njima kažem da ponesu motike, ašove i ko šta ima od alata, jer je trebalo sve to poravnati da avion može bezbedno da sleti - priča Dragutin Ašković, komandir omladine za Posavotamnavski srez ratne 1944. godine.

Za to vreme, 22 američka pilota, jedan francuski i italijanski avijatičar, dva američka sanitetska oficira i jedan fotograf, bili su uz veliko obezbeđenje smešteni u kući Relje Markovića, u to doba uglednog domaćina u ovom tamnavskom selu. Povlačeći se u bezbednije delove Srbije, preko Mionice, stigli su u Svileuvu.

Pod komandom rezervnog kapetana, sveštenika Miloša Jevtića iz Brdarice, četničkog komandanta Podrinskog okruga i podnarednika Dragoljuba - Drage Aškovića iz ovog sela, počela je gradnja piste. Pozvao je, seća se Asković, 120 mladih iz sela i za dva dana napravili su improvizovani aerodrom sa pistom dugom 700 metara, propisno obeleženim znakovima za signalizaciju.

- Sećam se, ja sam lično dao pare i otišli su momci i kupili 200 kilograma kreča. To su razmutili u jednom buretu, a onda su obeležili znak sletanja, znak uzletanja, levi bok, desni bok i dokle avion može da se kreće kada sleti a da ne upadne u jarugu - priseća se Drago, u to vreme mladić čije je oficirsko školovanje u Zagrebu prekinuo rat.

Dragutin Ašković Za pilote su ispekli i prase/ Foto: Distrikt

Jedini živi učesnik tog događaja ne zaboravlja trenutak kada su moćni avioni sleteli u tamnavski kraj.

- Kad je to zaujalo od Medvednika, svi smo poskakali. Prvo se jedan prizemljio. Onda je malo rolao i okrenuo se. Međutim, kad je naišao drugi, kako se spuštao, on nekako zakači i iz trupa otkine krilo. Narod je zanemeo. Ali, oni brzo izvadiše neku leguru i alat i zalemiše krilo kao da se ništa nije desilo - priseća se starina.

- Kad je narod video avione, to je bilo veselje. Znaš kako su mahali, bacali kape i šešire, igrali kolo. Svi su lepo prihvatili avijatičare, a sa njima su se sporazumevali mimikom i davali im hranu na celom putu do Svileuve. Svima je bilo milo da se spasu - kaže deda Drago.

Kako svedoče fotografije koje su ostale iz tog vremena, avijatičarima su čak pekli i prase.

Avijatičari su evakuisani u dva vojna transportna aviona tipa "dakota DC-3".

- U ta dva aviona, koliko je nama poznato imenom i prezimenom, ukrcalo se 27 savezničkih avijatičara. Oni su odleteli u popodnevnim satima. Posle četiri pet dana u ovaj kraj došla je Šesta lička divizija i, pod znacima navoda, oslobodila ovaj kraj. Oni su ušli, praktično, u praznu Koceljevu, a četnici su se povukli prema Bosni gde su organizovali treću evakuaciju, na planini Ozren - objašnjava Zoran Živanović, viši kustos Zavičajnog muzeja u Koceljevi.

(Telegraf.rs/ distrikt.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posle

    3. decembar 2019 | 15:53

    A oni tebe pre 20 godina bombardovali

  • Ksiii

    3. decembar 2019 | 17:42

    Bas tako. Potrovali nam pokoljenje sa uranijumom, vratili ekonomski 40 godina u nazad i sad nas jos zezaju za sve i svasta. Pa ih ti opet spasi.

  • PRC

    3. decembar 2019 | 20:39

    Deda, deda da i bi ih opet spašavao?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA