• 5

Devojčice iz Vranja druge u svetu na takmičenju iz robotike: Leonora i Anđela Ristić su ponos Srbije

Uspele da naprave odličnu kombinaciju mehaničkog rešenja robota i upravljačkih sposobnosti

  • 5

Učenice osmog razreda OŠ ”Svetozar Marković” u Vranju, Leonora Ristić i Anđela Ristić, pod vođstvom mentora Saše Ristića, osvojile su drugo mesto u kategoriji Tehnički izazov na Svetskom robotičkom takmičenju u Guangdžouu, održanom od 29. novembra do 1. decembra. U konkurenciji od 50 timova iz svih delova sveta uspele su da naprave odličnu kombinaciju mehaničkog rešenja robota i upravljačkih sposobnosti zahvaljujući kojoj su dospele u sam vrh MakeX robotičkog svetskog takmičenja.

Ovogodišnjom temom takmičenja pod nazivom Čuvar grada (City Guardian) organizatori su želeli da vide rešenja u kojima će robot svojim aktivnostima uticati na uređenje grada, ali i saradnju suparničkih timova od koje je zavisila uspešnost urađenih zadataka. Dve komponente zadataka predstavljale su automatsku, koja je zavisila od prethodno napisanog programa, i manuelnu komponentu, koja se oslanjala na manuelno upravljanje robotom i napredna konstruktorska rešenja na samom robotu.

U generalnoj konkurenciji na takmičenju u Guangdžouu učestvovalo je više od 200 timova iz celog sveta, a tim Srbije zauzeo je odlično 48 mesto, dok su se tri tima iz Hrvatske našla na 5, 28. i 45. mestu, a učenici iz Gračanice na 49. mestu, čime su se sve ekipe iz regiona našle u 50 najboljih.

Leonora i Anđela Ristić

Foto: Bitka za znanje/ Nebojsa Glišić

Leonora i Anđela plasirale su se na svetsko takmičenje u Kini tako što su se na Evropskom otvorenom prvenstvu u Zagrebu održanom u oktobru borile u konkurenciji sa još četiri škole iz Srbije, ali i u evropskoj konkurenciji sa 90 timova iz celog regiona i Evrope.

Učešće takmičara i takmičarki na evropskom i svetskom MakeX takmičenju omogućilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a zahvaljujući programu Bitka za znanje koji u Srbiji sprovodi Fond B92, a putem kojeg je 431 škola u Srbiji dobila 2.155 edukativnih mBot robota.

Leonora i Anđela Ristić

Foto: Bitka za znanje/ Nebojsa Glišić

Leonora i Anđela Ristić

Foto: Bitka za znanje/ Nebojsa Glišić

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Toni

    Kakav plan ima predsednik da zadrzi ove ljude.

  • majalena

    Bravo djeco.Bravo.

  • Rada

    BRABO DECO !!! Uvek se obradujem kada procitam o uspesnoj i vrednoj deci. Mnogo uspeha i srece vama i vama slicnima !

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima