• 33

Beogradski osnovci na rekreativnoj jeli živo meso, nalazili mrtve miševe: Pola đaka se razbolelo

Inspekcija otkrila neljudske uslove u sportsko-rekreativnom centru u Sirogojnu

  • 33

Nalaz Sanitarne inspekcije Zavoda za javno zdravlje Užice, nakon što su, po prijavi, u oktobru ove godine posetili Sportsko-rekreativni centar "Viva sport" u Sirogojnu, glasio je ovako - prljave pločice sa ostacima hrane, sveže meso i suhomesnati proizvodi čuvaju se u neadekvatnoj ambalaži, hrana se priprema na površinama koje nisu dezinfikovane, police su prljave, oguljene, a zaposleni nemaju radna odela i obuću... .

U to su se uverili prošlog meseca učitelji i đaci Osnovne škole "Branislav Nušić" iz Beograda koji su tu došli na rekreativnu nastavu.

Umesto prostranih svetlih soba kao na prospektima, osnovce su dočekali prašina, prljavština, neprijatni mirisi, bube, paučina, polomljen nameštaj, dok su u dve sobe kao dobrodošlicu zatekli dva mrtva miša, a pojedine sobe bile su i - bez prozora.

- Kako su nam deca rekla, u pojedinim sobama u kupatilima nije bilo tople vode, te su se tuširali hladnom vodom. Za doručak su im poslužili žive viršle, nedovoljno kuvana jaja, kao i meso koje je bilo čudnog ukusa. Osim toga, savremeno opremljene učionice koje su navedene u saglasnosti koju smo mi potpisali, ne postoje u objektu - kažu za "Blic" revoltirani roditelji.

A kako se već drugi dan skoro više od polovine dece razbolelo, pozvan je Zavod za javno zdravlje Užice, koji je inspekcijskim nadzorom potvrdio neljudske uslove.

- Utvrđeno je nezadovoljavajuće sanitarno-higijensko stanje. Zidovi su obloženi keramičkim pločicama koje nisu očišćene. Podne pločice su zaprljane, sa prisutnim ostacima hrane. Postoji točeće mesto za pranje ruku, ali bez tečnog sapuna i papirnog ubrusa. U rashladnim uređajima nema kontrolnih termometara i nije ispoštovan temperaturni režim za čuvanje namirnica - navodi se u izveštaju u koji je "Blic" imao uvid.

Bol u stomaku, dete se drži za stomak, devojčica

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Takođe, navodi se da se u zamrzivaču čuvaju samo namirnice životinjskog porekla, ali se temperatura u njima ne kontroliše. Inspekcija je u svom izveštaju zabeležila i da su mrežice na prozorima u kuhinji oštećene, te je omogućen ulaz insekata, a pribor i sredstva za čišćenje ne odlažu se na propisan način.

- Namirnice se čuvaju u neadekvatnoj ambalaži, a police na kojima se ostavljaju su prljave, oguljene i na pojedinim mestima nema farbe. Ne postoji posebna prostorija za odlaganje neupotrebljivih namirnica koje se bacaju. One se ostavljaju ispred vrata do konačnog odlaganja, a u momentu obilaska oko tog otpada uočeno je prisustvo mačaka - napisala je Sanitarna inspekcija.

Više od polovine dece je povraćalo, imalo dijareju ili povišenu temperaturu, zbog čega su inspektori uzeli uzorke namirnica, ali i briseve sa zidova, radnih površina, ruku zaposlenih... Brisevi su bili ispravni, te se pretpostavlja da su deca obolela od stomačnog virusa iz Beograda. To, međutim, ne osporava činjenicu da je objekat namenjen boravku dece više ličio na scenografiju za horor film.

Reagovala direktorka

- Veliki broj dece se razboleo poslednje noći na rekreativnoj nastavi - povraćanje, temperatura, dijareja... Pozvala sam Zavod za javno zdravlje Užice da utvrdi epidemiološku situaciju dece i objekta i da pošalje školi izveštaj. U izveštaju su navedene brojne nepravilnosti vezane za "nezadovoljavajuće sanitarno-higijensko stanje" kuhinjskog bloka. Učiteljice su me obavestile da su objekat zatekle u veoma lošem higijenskom stanju - rekla je direktorka osmoletke Marijana Stefanović, zbog čega je od turističke agencije preko koje je škola organizovala rekreativnu nastavu zatražila umanjenje cene boravka dece za dva dana.

Video: Osnovcima iz Mirijeva otkazan izlet

(Telegraf.rs/ Blic)

Komentari

  • FANTOM

    E zato imamo auto puteve, brze saobraćajnice, savremene borbene avione i helikoptere , S 400 ili jeftine stanove za policiju i vojsku, izmenu zakona kao gaća a sa druge strane samoubistva, leševi nam niču kao pečurke, ginemo kao muve na putevima e sada dođosmo i do trovanja i urnisanja naše mladeži. Idemo dalje u Europu preko tela onih pred kojima bi trebala da bude svetla budućnost. Izem ti ovu demokratiju , živela Jugoslavija!!!

  • majla

    Da su se profesori okrenuli i otisli onog momenta kad su videli uslove u kojima treba da borave deca, ne bi se desilo to sto se desilo. Da su bili pametni pa pozvali i roditelje da dodju (oni koji mogu) po decu i vide taj uzas i budu svedoci. Pa da skola tuzi agenciju koja im je sve to tako lepo obezbedila i trazi pare nazad - e to bi bio presedan. Za mene su krivi prvo profesori (i skola) koji su ostavili decu u takvim uslovima a onda agencija koja je to organizovala. Sve bi ih tuzila redno.

  • Ax

    U oktobru inspekcija utvrdila sve nabrojane nedostatke. Deca se razbolela u novembru. Što insoekcija nije zarvorila te šupetine?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima