• 82

Poštanski radnici štrajkuju u više gradova Srbije: Stali su šalteri i poštari

Zaposleni su navodno samoinicijativno obustavili rad u Glavnom poštanskom centru Beograd

  • 82

Radnici Pošte Srbije u Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi i Lazarevcu stupili su 3. decembra u štrajk, kazao je za Radio Slobodna Evropa predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović.

Nakon održanog protesta poštanskih radnika ispred Glavnog poštanskog centra Beograd u ponedeljak, zaposleni su samoinicijativno obustavili rad u Glavnom poštanskom centru Beograd.

- Danas se obustava rada proširila Beogradom, stali su šalteri, stali su poštari, i pored Beograda, prema mojim informacijama, stali su Zrenjanin i Kikinda, Lazarevac - naveo je Pavlović.

Dodao je da štrajk nisu organizovali sindikati, već sami zaposleni zbog, kako navodi, "bednih i niskih zarada koje se kreću negde u rasponu od 32-39 hiljada dinara (od 271-330 evra) u zavisnosti od radnog staža".

Zaposleni u pošti su i u martu 2019. organizovali štrajk u Glavnom poštanskom centru Beograd i u pošti Zrenjanin.

Štrajk je tada, prema pisanju medija, obustavljen nakon što je poštanskim radnicima, u razgovoru njihovih predstavnika s ministrom i potpredsednikom Vlade Nebojšom Stefanovićem, obećano ispunjenje dve trećine zahteva.

Pavlović kaže da je tada obećana linearna isplata zarade iz dobiti i socijalna pomoć pojedinim zaposlenima, što je i realizovano.

- Neke ključne stvari kao što je uvećavanje mase zarade što je trebalo da se desi u novembru nije u potpunosti ispunjeno. To (obećano) povećanje od 10 posto praktično uvećava tu najčešću zaradu radničku za jedno 4.000 dinara i zaposleni sa time nisu zadovoljni - dodaje Pavlović.

Tim radnika koji je u martu pregovarao sa predstavnicima Vlade je, prema rečima Pavlovića, dobio poziv za pregovore u Vladi Srbije u sredu, 4. decembra.

U velikoj sali Pošte u Zrenjaninu radi samo jedan šalter, i to za preuzimanje pošiljki. Radnici Pošte nisu davali izjave za medije, niti informaciju o tome kada će obustava biti prekinuta. Naveli su samo da je razlog niska zarada i da je to štrajk radnika, a ne sindikalnih organizacija.

(Telegraf.rs/ Beta/ Radio Slobodna Evropa)

Komentari

  • Vojislav

    Prime pakete, vazna dokumenta i onda ih zadrze 10 dana , bas su tacni i odgovorni.....to se ne radi tako prijatelju ovo je cist neprofesionalizam i odsustvo korektnosti prema svojim korisnicima.....mnogi ce ovo debelo zapamtiti i nece koristiti usluge Poste budite sigurni u to. Sledeci put kada krenu u strajk neka to i najave jer nisu neduzni gradjani krivi sto su im ukazali poverenje .

  • Dragoljub

    Aj nemoj da se lazemo prosecna plata u Srbiji je 500evra(59000)😛😛😝😜😜😝😝😜😝😝😝😜

  • Cacak

    Ovo je sramota...Cekam pakete vec treci dan....kako to strajk,a poste ovde rade....najavi strajk i zatvori vrata.Rade salteri a ne radi razvoz...do kad mislite da moze ovako?Cela Srbija stoji sa posiljkama.Ove ostale kurirske sluzbe ce sad da dobro zarade.Vi necete da radite,a drugi mogu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima