• 1

Održana javna rasprava o Strategiji za zaštitu dece od nasilja do 2023. godine

U uvodnom delu prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predstavnik Fondacije ''Tijana Jurić'' Igor Jurić i predstavnica UNICEF-a Vesna Dejanović

 • 1
Milose Vucevic

Foto: Jaroslav Pap

Javna rasprava o nacrtu Strategije za zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine, koju organizuje Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Fondacijom ''Tijana Jurić'' održana je u Novom Sadu, a okupila je stručnjake koji vode ključne ustanove i organizacije u toj oblasti. Nacrt Strategije izradilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na inicijativu Saveta za prava deteta, a uz podršku UNICEF-a. U uvodnom delu prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predstavnik Fondacije ''Tijana Jurić'' Igor Jurić i predstavnica UNICEF-a Vesna Dejanović.

Milose Vucevic

Miloš Vučević - Foto: Jaroslav Pap

- Nulta tolerancija za nasilje nad decom i za one koji okreću glavu od problema, jer moramo kao društvo biti svesni da je nasilje deo civilizacije i da se, nažalost, oduvek pojavljivalo i pojavljivaće se. To samo znači da treba neprestano da se borimo protiv te pošasti, posebno kada je reč o deci. I mi u Srbiji imali smo veoma tragične i traumatične događaje, pa je velika stvar, što su pored države, u rešavanju ovog pitanja, angažovani ljudi iz struke koji imaju energiju i znanje da se pridruže odbrani od tog zla. Treba delovati preventivno, pričati o nasilju u svim njegovim pojavnim oblicima, o tome da nasilje prouzrokuje novo nasilje, i da žrtva sutra može postati nasilnik. Treba voditi računa o svakom detetu, akta su važna da bismo sistemski postavili stvari, ali je najvažnije pitanje koliko smo spremni da ih implementiramo, da se svako od nas uključi, jer to jeste zajednički problem i ne možemo odgovornost prebacivati na pojedince ili institucije - naglasio je Miloš Vučević.

Kako je rekao ministar Đorđević, nasilnicima nije mesto na naslovnim stranama već u zatvoru i u registru koji bi bio javno dostupan svima i transparentan.

- To je lično moje mišljenje, a kao ministar zalagaću se za ovu Strategiju i Akcioni plan da kroz zakon u budućnosti iskorenimo svaki vid nasilja. Posle Novog Sada javna rasprava biće održana u još četiri grada, a zajednički cilj nam je da stvorimo moderno, bogato društvo u kojem vlada tolerancija - istakao je Đorđević. Za Fondaciju ''Tijana Jurić'' ovo je najvažnija strategija, jer predstavlja odgovor države na pojavu porasta nasilja nad decom.

Milose Vucevic

Igor Jurić - Foto: Jaroslav Pap

- Prošle nedelje u Vladi Republike premijerka je organizovala sastanak kojem su prisustvovali svi ministri, a razgovaralo se o vršnjačkom nasilju. Sada sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja radimo na ovoj Strategiji vrlo ozbiljno. Mislim da ćemo po prvi put zaista pokušati da delujemo preventivno i ako se bude sprovodila, već u narednim godinama videćemo rezultate, odnosno smanjivanje stope nasilja - rekao je Jurić.

On je takođe najavio da će sedište Fondacije biti preseljeno iz Subotice u Novi Sad, i to kako je ocenio, zbog izuzetno dobre saradnje sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem i gradskom administracijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • PRC

  4. decembar 2019 | 17:18

  Samo vi štitite decu od roditeljskog šamara i posle se pitate zašto deca neće da uče, zatšo ima vršnjačkog nasilja, zašto sve mlađi postaju kriminalci, zašto još u osnovnoj počnu da se drogiraju itd. Hoćete li vi koji muljate sa takvim zakonima odgovarati za njihove prekršaje?

  1
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok