• 4

Srpski monasi iz Dečana donirali hranu i novac žrtvama zemljotresa u Albaniji

Oni su posetili pravoslavni manastir i sirotište nadomak Drača

  • 4

Po blagoslovu Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija i igumana Save, dečanski monasi protosinđel Andrej i jeromonah Petar posetili su juče pravoslavnu braću i sestre u Draču i Tirani koji su ovih dana u teškim okolnostima zbog nedavnih razarajućih zemljotresa, objavljeno je na sajtu manastira Dečani.

U jutarnjim časovima najpre su posetili Teološku akademiju i sirotište Sv. Vlasija i Manastir Sv. Mironosica blizu Drača, gde su ih srdačno i sa zahvalnošću primili Episkop Nikolaj i Igumanija Rahilja.

- Naši monasi su im uručili pomoć u novcu i namirnicama, jer se u prostorijama Manastira i Akademije svakodnevno hrani i boravi više od 200 ljudi i dece (i hrišćana i muslimana) koji su zbog zemljotresa ostali bez krova nad glavom. Naši monasi su preneli solidarnost pravoslavnih hrišćana Eparhije Raško-prizrenske. Inače dva dana nakon razornog zemljotresa poruku solidarnosti uputio je Njagova Svetost Patrijarh Srpski Irinej. Poruku solidarnosti uputio je i Episkop Raško-prizrenski Teodosije, koji je pokrenuo širu akciju pokretanja humanitarne pomoći, koja će, ako Bog da, uskoro biti upućena za narod Albanije - navodi se u saopštenju.

U Tirani je naše monahe primio arhiđakon Spiro Topandža i pokazao im gradske hramove i pravoslavni centar sa igraonicom za decu u kojem se o deci brinu pravoslavni volonteri. Svi su izrazili veliku zahvalnost za našu brigu i molitve za njihovu Crkvu i narod. Bilo je predviđeno da ih primi i Arhiepiskop Anastasije, ali on je u to vreme bio zauzet zbog posete Mitropolita Amfilohija koji je lično doneo pomoć iz Mitropolije Crnogorsko Primorske.

Albanija Drač zemljotres

Zemljotres u Draču Foto: Tanjug/AP

U saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici Pravoslavne Autokefalne Crkve Albanije kaže se da, pored poruka iz pravoslavnih Crkava, takođe stiže konkretna pomoć nakon razornog zemljotresa 26. novembra. Кako se kaže u saopštenju, vozilo sa hranom stiglo je do Sv. Vlasija iz manastira Dečani na Кosovu. Tom prilikom je uručena i pomoć od 2.000 evra za ugrožene. U nastavku Arhiepiskopija obaveštava da je pomoć za ugrožene stigla iz Crne Gore sa Mitropolitom Amfilohijem. Takođe su pristigle i namirnice i druge potrepštine koje su sakupili vernici iz gradova Kitrus, Кaterini i Platamonas preko centra za urgentnu pomoć Makedonije (Grčka). Pomoć se prikuplja i u drugim mitropolijama Grčke Crkve posebno nakon apela koji je Arhiepiskop Albanije Anastaije uputio preko grčke televizije.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Lazar

    Ko tebe kamenom ti njega hlebom. Crkva se jedina drži još toga ?

  • Boki

    Ko tebe kamenom, ti njega hlebom - kako bi rekao Isus Hristos. Samo što je to baš, baš teško

  • ivana

    kazite sta hocete ali ovo je sramota!!! Palili su nam crkve, klali nam decu a mi doniramo za njihov zemljotres! Kad nam je poplavio Obrenovac oni nisu donirali novac za nase kuce!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima