• 16

Retka pojava uočena na srpskim auto-putevima. Kretala se samo 70 kilometara na sat

Jedan kamiondžija bio je oduševljen

  • 16

Sada retka, a nekada sveprisutna saobraćajna pojava zabeležena je danas na auto-putu Beograd-Niš. Crvenu "fiću" uslikao je jedan vozač kamiona, toliko oduševljen što starog druga ponovo vidi na srpskim drumovima, da ju je, koliko god da je mogao, pratio.

Fića, fićo, zastava 750

Fića na auto-putu Foto: Goran Manojlovic

"Fića" se za to vreme kretala svega 70 kilometara na čas. Njenom vozaču izgleda nije smetalo što ne može da razvije brzinu od 100, 120 km/h, kojom su se kretala okolna vozila. Bez žurve i kompleksa vozio je celim putem, možda i nesvestan da je jedinstven i da u njegova kola drugi gledaju oduševljeno i sa nostalgijom.

Zastava 750 (poznat kao Fića, Fićo i Fičko) jugoslovenski je mali putnički automobil koji se proizvodio u Zavodu "Crvena Zastava" u Kragujevcu, po licenci italijanskog "Fijata". Prvi "fića“ u "Zastavi" proizveden je 18. oktobra 1955, a poslednji primerak je proizveden novembra 1985. U periodu od 30 godina proizvedeno je 923.487 primeraka vozila, koje je nezvanično proglašeno za "nacionalnu klasu“.

Poslednji proizvedeni automobil bio je model "Z-750 LE" koji se čuva u Muzeju "Zastava". Ukupno je u svetu proizvedeno 4.921.626 vozila.

Video: Sve je danas skupo za fiću, krilo košta 1.200 evra

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kamiondžija

    Ova Fića možda ne može brže ali kad vidim druga Auta da voze sporije od Kamiona na desnoj traci dođe mi da popenim.

  • Boža zemunac

    Baš smo glupi. Mogli smo ga još proizvoditi. Svaka druga kuća bi ga kupila. To tvrdim.

  • Oldtajmer

    A sta ce biti sa tim vozilima,kada uvedu zakon o izduvnim gasovima?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima