• 55

Veteran Rade pronađen je usred neopisive nemaštine: Kroz rupu i trule grede na njega je padao sneg

On je, šlogiran i nepokretan, ležao uvijen u nekoliko ćebadi. Sve oko njega "vrištalo je" beda i nemaština

  • 55

Radeta Ćirića, ratnog veterana iz sela Sinja Glava koji je živeo u kući koja se doslovno raspada, spasli su u utorak Radioamateri iz Pirota, čuvši da se ovaj čovek šlogirao, a niz zavejane puteve nije bilo nikog da ga spusti do Hitne pomoći.

Došavši na lice mesta, tri humana čoveka - dva Milana i jedan Bojan, zatekli su ga u teškom zdravstvenom stanju i usred neopisive nemaštine u kojoj Rade živi.

- Čovek sa vidnim povredama, ne može da se oslanja na nogu, niti da pomera ruku. Živi u porušenoj staroj kući bez vode, struje, grejanja - napisao je na svom Fejsbuk profilu Milan Radovanović, jedan od ljudi koji ga je spasao.

Spasavanje čoveka iz zavejanog sela kod Pirota

U ovoj kući Rade živi Foto: Milan Radovanović

Na krovu Radetove kuće i sada zjapi ogromna rupa. Ista takva preti da proguta svakoga ko pokuša da priđe krevetu, a ne gleda kuda ide.

Kada su pronašli Radeta, njegovi spasioci zatekli su ga pokrivenog svakom stvari koju je imao, kako bi se iole ugrejao.

Spasavanje čoveka iz zavejanog sela kod Pirota

Sve što je ostalo od šporeta Foto: Milan Radovanović

Milan Radovanović, radioamater koji je pomogao Radetu kaže za Telegraf.rs da selo u kom ovaj čovek živi ima svega 22 stanovnika, te da je oko 20 kilometara udaljeno od Pirota.

- Meštani ga nisu videli 5 dana. Kada je pao sneg, pošli su do njegove kuće, da vide da li je živ. Našli su ga kako smrznut i povređen, bolestan leži u krevetu - priča Milan.

Naš sagovornik dodaje i da Hitna pomoć nije mogla odmah da reaguje, posle čega su stanovnici sela Sinja Glava pozvali njega, kako bi pomogao sirotom čoveku da dođe do zdravstvene ustanove gde će mu se ukazati lekarska pomoć.

- Kuća je gotovo potpuno urušena, sa ogromnim rupama u podu, bez prozora, bez struje, bez vode, čovek je toliko bio dehidrirao i bez vode da kad smo mu dali vodu da pije nije mogao da dođe sebi. Zatekli smo ga umotanog u nekoliko ćebadi. Pritom, u veoma lošem je zdravstvenom stanju, sa brojnim povredama, velikim bolovima u rukama, nogama, veoma teško se kreće. Zaista smo se potresli kada smo videli u kako nehumanim uslovima živi Rade.

Spasavanje čoveka iz zavejanog sela kod Pirota

Jedva su ga ubedili da sa njima pođe Foto: Milan Radovanović

- On čak nema ni ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu pa je isprva i odbijao pomoć od straha da ga neće primiti, međutim, mi smo već kontaktirali sa Hitnom pomoći i preneli mu uveravanja da će mu se pomoći bez obzira na sve. Uspeli smo da ga ubedimo i transportovali najpre do Hitne pomoći, nakon čega je prebačen na ortopediju, kako bi se ispitalo njegovo stanje i bio zbrinut - izjavili su Radovanović i Bojan Božić.

Terenskim vozilom, kroz zavejane seoske puteve, dovezli su svog sugrađanina do bolnice gde mu je ukazana pomoć. Danas se, već, oseća bolje.

- Maločas sam se vratio iz posete, bio kod Radeta u bolnici na ortopediji. Bolje je sa prstima leve ruke, počeo je da mrda, još uvek ne ustaje, jer ne može da se oslanja na levu nogu, zakazan mu je skener ovih dana - napisao je Milan u četvrtak popodne.

Spasavanje čoveka iz zavejanog sela kod Pirota

Milan mu je danas bio u poseti Foto: Milan Radovanović

Kako je dodao, Centar za Socijalni rad u Pirotu će najverovatnije ovog ratnog veterana da smesti u jedan od prihvatilišta za odrasle samce.

- Ko želi Radetu da pomogne, može da uplati novčanu donaciju na moj lični račun 115-0038166002212-65 Radovanović Milan, selo Barje Čiflik bb 18300 Pirot. Da ne bi bilo kasnije prozivke i spekulacija, svaka uplata i predaja novca Radetu biće javno objavljena - poručio je Milan.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Mora se!

    @Ja bre U pravu si! Drzavo, pravi besplatne domove za sva siromašna, nemocna, stara lica... To se mora!!!

  • svetlana

    Socijalne ustanove i Humanitarne organizacije ni kako da nadju zaista ugrožena lica i porodice naročito po selima koja su zaboravljena, a tetaju narod da se vrati.

  • Petar

    Milunka Savic treba davam uvek bude na pamet,koje procitao njene Muke sa drzavom nece nion proci bojle.Neko 5000evra mesecno nezna Stace sa parama narod trpi gladan I cuti dokle.Bez hleba moze bez atoputeva nemozes ,samo napred Srbijo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima