• 13

Hrvat prodaje orden i zvezdu Miloša Velikog za 220.000 dolara

Predmeti neprocenjive vrednosti za srpski narod prodaju se po sajtovima stranih aukcijskih kuća

  • 13

Orden i zvezda Miloša Velikog u zlatu i dijamantima od 220.000 dolara, pečat kraljice Drage Mašin od 9.800 dolara, puška kralja Milana Obrenovića od 4.500 funti samo su neki od ukradenih predmeta neprocenjive vrednosti za srpski narod, a koje prodaju na sajtovima stranih aukcijskih kuća.

Vlasnik ovog seta trenutno je Kanađanin hrvatskog porekla Beri Turk, koji je i osnivač aukcijske kuće „Emedals". Kako je navedeno na ovom sajtu, gde je i oglašena prodaja ordena Miloša Obrenovića, ovaj unikat iz 1898. pripadao je lično kralju Aleksandru Obrenoviću i namenski je rađen za njega.

Na sajtu se navodi, orden je napravljen u čuvenoj austrijskoj radionici Karla Flajšhakera, a sa velikom sigurnošću to je potvrdio Tomislav Muhić, autor knjige „Srpska i jugoslovenska ordenja i odlikovanja“. U sam orden ugradeno je više od 100 dijamanata, dva safira, isto toliko smaragda i jedan rubin, a težak je 36,6 grama. Zvezda sa krunom, orlom i inicijalom „M", srebrna je. Na njoj su 72 dijamanta i teška je 71,2 grama.

Miloš Obrenović

Miloš Obrenović/ Foto: Wikimedia

Niko od našilh istoričara i stručnjaka nije znao da kaže kako se orden našao u Nemačkoj 2016, kada ga je Turk kupio na sajmu ordenja. Veruje se da je većina predmeta neprocenjive vrednosti ukradena posle Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića 1903. godine. Među njima je i gore pomenuti lični pečat Drage Mašin, žene Aleksandra Obrenovića, a koji je nestao isto posle ubistva.

Još jedna puška kralja Milana Obrenovića našla se na sajtu kuće "Holt's Auctioneers", a procenjena je na 4.500 funti. Na sajtu se nalazi detaljan opis ovog oružja s kraja 19. veka. Takođe se navodi da je napravljena za tadašnjeg srpskog vladara Milana Obrenovića. Ovo je samo jedno u nizu kulturnih blaga koja se nalaze na svetskim aukcijama, a koje su u prilici da kupe strani kolekcionari.

Video: Putin odlikovao Vučića ordenom Aleksandra Nevskog

(Telegraf.rs/ Informer)

Komentari

  • 1234

    E bas mi u zivotu nedostaje sjaj dijamanata, safira, zlata. dok su se vladari ogledali u njihovome sjaju kao u ogledalu obican narod je jedva sastavljao kraj sa krajem. pitam se samo odakle Milosu Velikome toliko bogatstvo? a takvo je bogatstvo tesko i sacuvati i meta je svih mogucih grabljivaca i spekulanata.

  • Velebit

    Pa zar ga ne veže ništa🤣🤣🤣

  • Laki

    Da dodam da su i Obrenoviće i Karađorđeviće više ili manje postavljali,podržavali pa i zbacivale velike sile.Nije se ni nekada narod pitao niti je bilo izbora.Već kako velike sile odluče.A iskoristili su kao i većina naroda na Balkanu slabljenje Turske pa se na tome talasu stavili na čelo naše nezavisnosti.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima