• 5

U srpskoj pećini otkriven Izvor života: Najveći na Balkanu, uopšte nije izvor, a svedoči o prošlosti

Stopića pećina smeštena na 19 km od Zlatibora

  • 5

Na samo 19 km od centra Zlatibora nalazi se pravo prirodno bogatstvo. Jedna od najavećih pećina na Balkanu dobila je naziv po zaseoku Stopići u kom se i nalazi. Njeni istraženi hodnici dugački su oko 1.600, a peščaka staza dugačka je oko 300 metara, međutim to je sasvim dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti Stopića pećine.

- Njen ulaz je impresivan, visok je oko 18 i širok preko 30 metara, tako da ova pećina nikad nije bila skrivena. Prva noga koja je kročila na ovo zltiborsko tle, mogla je da je primeti i uđe - rekao je za RINU Dragomir Stopić, čuvar u zaštićenom području.

Prvi istraživači ovog areheološkog lokaliteta bili su češki spaleolozi koji su prilikom boravka u Stopića pećini koristili čak i posbenu ronilačku opremu. Tada je otkriveno da se pod zemljom nalaze dugački hodnici i pet dvorana, ali i najveći podzemni vodopad na Balkanu prozvan i “Izvor života”.

Stopića pećina

Dragomir Stopić Foto: Rina

- Ovde su se svojevremeno skrivali hajduci, četnici i partizani. Na ovom mestu su se spasavali od neprijatelja, zato je ovaj vodopad dobio takvo ime. Posle njega se više nije moglo proći. Visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote vam ponestaje dah - kaže Radojko Janković, čuvar zaštićenog područja.

Zaštitni znak Stopića pećine svakako su i atraktivne bigrene kade koje formiraju kosi zid preko kog se voda stalno preliva.

Stopića pećina

Bigrene Foto: Rina

- Dubine bigrenih kada kreću se od jednog pa čak do sedam metara. Ova pećina je i dalje u izgradnji, nastaviće se njeno istraživanje, pošto se u dubini nalaze podzemna jezera, jer u pitanju je rečna pećina kroz koju i danas protiče Trnavski potok - rekao je Dragomir Stopić.

Ovaj lokalitet za posetioce je otvoren 2009. godine i od tada je postao prava turistička atrakcija koju godišnje poseti na hiljade ljudi iz celog sveta.

Video: Stopića pećinom ori se pesma i sve to zbog njenog čuvara Dušana

(Telegraf.rs/ RINA)

Komentari

  • Bakal

    To odmah da se ukoriti i napravi mhe

  • Goran- Wien

    Ja sam bio prošle godine, i stvarno je Lepo. To treba videti, a i ostala mesta oko Zlatibora.

  • Santa Klaus

    Sad će se arapima prodati , gde ste ga baš sada našli . Ovi prodavaju sve nacionalno blago što imamo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima