• 7

Mnogi brinu zbog vesti o opasnim supstancama u lekovima za dijabetes. Ovakva je situacija u Srbiji

Oglasila se i srpska Agencija za lekove i medicinska sredstva

  • 7

Kada je prošle nedelje Ministarstvo zdravlja Poljske potvrdilo pisanje medija da lekovi za dijabetes mogu da sadrže opasne supstance, nastala je opravdana zabrinutost za lekove koji se koriste u Srbiji. Metformin, koji koristi skoro dva miliona Poljaka sa dijabetesom, može da sadrži visoko toksične supstance, a testiranja su pokazala da čak može da izazove kancer.

Kako su rekli za Telegraf iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, u Srbiji nema razloga za paniku.

- Prema informacijama koje imamo od međunarodnih partnera, pre svega Evropske Agencije za Lekove, nema osnova za povlačenje lekova i preporuka pacijentima je da nastave sa terapijom kao i do sada, nema podataka o povećanom riziku za bilo kakva oboljenja, a pratićemo dalje situaciju i reagovati blagovremeno ukoliko za to postoji potreba - navodi Pavle Zelić, direktor Agencije za Telegraf.rs.

lekovi

Foto: Pixabay.com

Metformin lek za dijabetes tipa 2

Prema navodima Ministarstva zdravlja Poljske, kontaminiranost jeste pronađena, ali u inostranstvu.

Metformin je poznat lek koji se koristi za dijabetes tip 2 i procenuje se da ga oko 1,8 miliona pacijenata regularno dobija u Poljskoj, a osim njih tu su i pacijenti sa policističnim jajnicima.

Sumnja je pala i na sledeće lekove koji imaju aktivan sastojak metformin: Avamina, Avamina SR, Etform, Etform 500, Eform 850, Fometic, Glukofaž 500, Glukofaž 850, Glukofaž 1000, Glukofaž XR, Metfogamma 500, Metfogamma 850, Metfogamma 1000, Metformax 500, Metformax 850, Metformax 1000, Metformax SR 500, Metformin Bluefish, Metformin Galena, Metformin Vitabalans, Metifor, Siofor 500, Siofor 850, Siofor 1000, Symformin XR.

Procenjuje se da ga oko 1,8 miliona pacijenata regularno dobija u Poljskoj, ali i pacijenti sa policističnim jajnicima.

Kontaminiranost je navodno pronađena u Aziji i Nemačkoj, u kineskim fabrikama koje isporučuju lekove za gotovo celu Evropu. Nepoželjna supstanca NDMA (N-Nitrozodimetilamin), je veoma opasna za jetru, a kancerogena je i za životinje.

Video: Dr Stefanović upozorava: Ako u vidnom polju vidite mušice i svetlucanje, hitno kod lekara!

(J.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima