• 54

Moje dete Nora je sa ocem monstrumom, može da je ubije: U paklu sam godinama, imam dnevnik nasilja

"Nora je sa četiri godine stajala između nas dvoje i rekla: Nemoj ubiti mamicu!"

  • 54

Subotičanka Miroslava Babić je svoju ćerku Eleonoru A. (9) poslednji put videla 20. novembra 2017. godine u privatnoj francuskoj školi u Beču. Od tada, ni glasa. Ne zna gde je, ni da li je živa, jer se otac devojčice, Milan A, pobrinuo za to da ona "nestane". 

Od pre nekoliko dana, Eleonora-Nora se nalazi i na sajtu Nestali Srbija, među 56 nestalih za kojima tragaju najmiliji. Pokretač sajta je Fondacija "Tijana Jurić", a Igor Jurić pomaže majci u potrazi za devojčicom. Kako nam je ispričala, devojčica bi, njegovom zaslugom i zajedničkim angažovanjem Ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova trebalo da se nađe i na žutoj poternici Interpola.

Tužbu za razvod braka Miroslava je podnela u Subotici marta 2017, a od maja te godine ima rešenje o hitnoj meri subotičkog Osnovnog suda da starateljstvo nad Eleonorom pripada njoj kako bi se "otklonila opasnost od nasilja i nenadoknadive štete", a vezano za vaspitanje i razvoj deteta.

Eleonora Arežina

Foto: Privatna arhiva

Otac oteo pasoš

Svemu je prethodilo nasilje u porodici, koje su trpele ona i maloletna ćerka. Od 2016. njih dve su živele u Subotici, sve dok jednom prilikom, kada su bile u Budimpešti, Eleonorin otac nije nasilno oteo njen pasoš i majka nije mogla da je vrati u Srbiju.

Kako kaže Miroslava Babić, pokušavala je da iskoristi sva pravna i zakonska sredstva, i da uz pomoć države Srbije vrati dete. Sama kao majka, strani državljanin, nije mogla protiv institucija Republike Austrije koji su od samog početka omogućili nasilje, zlostavljanje, otmicu maloletne Eleonore. To su razlozi zašto je toliko vremena prošlo dok se nije odlučila da uključi medije. Miroslava se oseća ugroženo i nebezbedno u Austriji, državi koja je, smatra ona, prekršila sva osnovna ljudska, dečija, starateljska prava.

Eleonora Arežina

Foto: nestalisrbija.rs

Moje dete je samo sa monstrumom

- Teško je izaći u medije, pred svima svaki put puta proživljavati pakao koji traje dve i po godine, bez deteta koje je rodila, kome je prethodilo dve godine nasilja. Moje dete je sa monstrumom, samo, izložena svakodnevnom psihičkom i fizičkom nasilju nasilnika, sa nesagledivim posledicama, istraumatizovana za ceo život, uništeno detinjstvo, narušeno zdravlje.

Prema njenim rečima, najgore je ne znati da li je Eleonora živa, kako kaže, čak ne može ni da pretpostavi gde bi mogla da bude, dete, osim srpskog državljanstva, ima i nemačko, i nemački pasoš, pa ocu nije potrebna viza da dete seli po Evropi i većini zemalja sveta.

Eleonora Arežina

Foto: Privatna arhiva

Nadam se da će je neko prepoznati

- Imala sam privilegiju i to je bila srećna okolnost, da sam šest i po godina bila samo mama, 24 sata sam bila sa Eleonorom, mnogo ljubavi, u kojoj se stvorila čvrsta veza između Norice i mene. U celoj ovoj situaciji stradaju svi, moji roditelji bez unuke.. Moj brat blizanac, za koga je Nora bila izuzetno vezana, njegovoj ćerki Nađi, Norinoj sestri - priča Miroslava i napominje da će Nori, ako se vrati, ta ljubav biti ono što će ublažiti njene rane i traume. - Samo da je nađu! Moje dete je samo, sa odraslim nasilnicima koji čine najteža krivična dela, malo biće, tanane duše, bez ljubavi, nežnosti, buđenja sa svojom majkom, osmeha, šetnje, priče za laku noć. Ja imam porodicu ovde, a ona je skroz sama sa nasilnikom! Nadam se da će je neko prepoznati i obavestiti nas - očajna je majka.

Eleonora je rođena 9. juna, tri rođendana nije zagrlila svoju majku, Božići, Nove godine, rođendani članova njene porodice.. Eleonora je kreativno dete, volela je sama da napravi i nacrta čestitke za one koje voli.

Eleonora Arežina

Foto: Privatna arhiva

Porodica je inače živela širom Evrope, u Berlinu, Budimpešti, Beču.

Kako kaže, njen bivši suprug je onemogućavao svaki kontakt sa Eleonorom posle otmice, isključio je telefone, nije odgovarao na mejlove, o čemu su bili obavešteni nadležni organi Austrije. Ali srpsko dete i majka nemaju prava na život bez nasilja u Republici Austriji.

Eleonora Arežina

Foto: Privatna arhiva

"Nemoj ubiti mamicu!"

- Imam mejlove od Milana pune pretnji i ucena, kao i čitav dnevnik nasilja koje je vršio nad nama. Nama je policija u Budimpešti izašla jer je on krenuo da me davi, išao je nožem na mene, gde je Nora sa četiri godine stajala između nas dvoje i rekla "Nemoj ubiti mamicu!".

Video: Slavica Burmazović je četiri godine čekala da zagrli svoju decu

(J. V.)

Komentari

  • Maja

    Da je neka dobra zena i majka bila bi sa porodicom.

  • Lela

    Zgrozena sam pojedinim komentarima.Ne kazem da su uvek zene u pravu,ali sam protiv svakog vida nasilja.Da mi je da Vas vidim,cujem ,da se ovako nesto desava Vasoj sestri,cerci.

  • Gabrijela

    U Svajcarskoj je uredjen najbolji Zakon. Zena u deca su zasticeni,a i sve ostalo funkcionise kako treba. Zaista svaka cast Scajcarcima. Trebalo bi i u Srbiji da se uvede takav Zakon

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima