• 2

Od helikoptera, fiće, juga i kavasakija Zoran iz Gruže napravio Crvenu oluju: I nosi sve pred sobom

Neobično vozilo nema menjač, ni poluosovine

  • 2

Kroz ravnu Gružu vozi se specijalna i do sad nikad viđena mašina. Dugogodišnji mehaničar, Zoran Žunja, napravio ju je od starih delova, a pokreće je original elisa iz norveškog helikoptera, pa je prozvana još i – crvena oluja!

- Može se reći da ima tri pogona, malo ide na benzin, malo na vodu, a malo i na vetar. Dok ne uhvatim zalet i komšije poguraju. Nazvao sam je crvenom lujom, jer ona kad krene nosi sve pred sobom, dostigla je brzini i od 80 kilometara na čas - priča Zoran za RINU.

Gruža, Zoran Žunja, vozilo od delova

Crvena oluja sklapana je od “svega i svačega” Foto: RINA

Neobično vozilo nema menjač, ni poluosovine, samo jedan klinasti kaiš koji prenosi svu snagu iz motora na elisu.

- Ona je glavni pokretač mašine. Kao mehaničar ceo život sam popravljao kvarove na automobilima i zato sam rešio da napravim vozilo koje neće imati transmisiju. Nema zadnje ugibljenje, pa dolazi do trenja elise, te ona ne može da izdrži pritisak vazduha. Rezervoar je mali i služi samo za startni pogon, kasnije crvena oluja ide na vetar - ispričao je ovaj gružanski konstruktor.

Gruža, Zoran Žunja, vozilo od delova

Foto: RINA

Sa Zoranom su se kroz selo provozale i komšije koje kažu da je osećaj jedinstven, naoročito kad je lepo vreme, međutim i kad padne sneg majstor je pronašao rešenje.

- Sve ću točkove poskidati i na njihovo mesto staviti skije i onda će moći ići po snegu bez problema - već je isplanirao.

Gruža, Zoran Žunja, vozilo od delova

Original iz Gruže Foto: RINA

Crvena oluja sklapana je od “svega i svačega” pa tako je motor od fiće, sedište od juga, trap od forda, viljuška kavasaki, točkovi od motora jawe, zajedno sa Zoranom teži celih 250 kilograma. Teško da će ući u serijsku proizvodnju, ali će zasigurno ući u istoriju gružanskog kraja.

(Telegraf.rs/RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    Ima kinezi sto kupunu izumi pa posle prodaju'

  • folker

    Šta se očekuje? da se divimo? Koliko se truda uloži u beskorisne stvari...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima