• 0

Medvedi u Dragačevu još nisu zaspali: Krupna zver preprečila put dvojici lovaca iz Gornjeg Dupca

Ovo selo je, inače, veoma bogato divljači

  • 0

Medvedi u Dragačevu još uvek isu zaspali. U prilog tome ide i činjenica da je dvojici lovaca u selu Gornji Dubac, upravo ova životinja presekla put.

- Bio je na hranilištu i pobegao ispred njih. Ljudi se retko sreću sa medvedom pošto on ima izuzetno izoštrena čula, izbegava susret sa narodom, ali često viđamo tragove. Imamo i snimke na kamerama, noćne, koji su zabeležili dolazak na hranilište - izjavio je za RINU Božidar Boban Rudinac, predsednik Lovačkog društva „Kaona” u gornjem Dragačevu, koje pokriva prostor od deset hiljada hektara.

Medved, hranilište

Medved na hranilištu, gde mu lovci ostavljaju kukuruz Foto: RINA/privatna arhiva

Nekoliko dana pre ovog slučaja, lovci su u selu videli mečku sa mečetom, a Gornji Dubac sa svojih 200 stanovnika na 800 metara nadmorske visine sigurno je među najbogatijim u Srbiji po broju velikog, ali i sitnijeg zverinja.

- To je kod nas redovno stanje, iznosimo hranu, obilazimo teren i izuzetno smo zadovoljni brojnošću divljači. Na malom prostoru u našem selu kreće se sedam medveda, šest vukova i 80 divljih svinja, od nazimadi do krmača i veprova. Brojna je i srneća divljač, jer u čitavom Dragačevu ima čak više od 1.400 grla - ističe Rudinac.

U ovom kraju i fazani su brojni, petlovi se hrane na visovima od hiljadu metara, ali su lovci ovog kraja odlučili da jesenas poštede zečeve.

- Naši lovci nisu ni pucali u zeca ako ga sretnu. Ta zverčica u krizi je u celom svetu, Evropi pa i kod nas. Jurimo uglavnom predatore, lisice i druge štetočine, kako bi ostalo što više zečeva - zaključio je Rudinac.

(Telegraf.rs/RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima