• 0

102 godine od osnivanja jedne od najboljih škola za učenike oštećenog vida u Evropi

Škola "Veljko Ramadanović" nastala je u Bizerti u Tunisu a prvi đaci bili su ratni invalidi

  • 0

Davne 1917. godine Veljko Ramadanović osnovao je školu za invalide Prvog svetskog rata. Škola se 1919. godine seli na prostor Zemuna gde se i dan danas nalazi.

Škola je u potpunosti renovirana 2000. godine, tako da slepoj i slabovidoj deci iz cele Srbije pruža mogućnost da se razviju u radno sposobne i samostalne osobe.

- Na poligonu za orijentaciju i kretanje nalaze se sve prepreke koje se nalaze u gradu. Tu je semafor koji je i zvični i taktilni i govorni. Kada nastavnik koji radi obuku oceni da je učenik postigao određeni nivo, on može sam da krene niz ulicu - kaže Radmila
Laban, direktorka škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović".

Kako su praznici pravo vreme da mislimo i darujemo one kojima je to najpotrebnije, da budemo humani i učinimo nekome novogodišnje i božićne praznike lepšim, Porsche grupacija u Srbiji (Porsche Srbija i Crna Gora i Porsche Leasing) odlučila da ustupi na korišćenje automobil Volkswagen Transporter školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović”..

Pod sloganom „Mobilnost budućnosti“, ove društveno-odgovorne kompanije koje se bave mobilnošću, za cilj imaju da doprinesu lakšoj, boljoj i sigurnijoj mobilnosti dece kojoj je to zaista potrebno.

- Želja nam je bila da pomognemo onima kojima je to potrebno i učinimo nešto lepo za druge. Pošto smo mi grupa koja ljudima pruža mobilnost, želeli smo da učenicima škole „Veljko Ramadanović“ , omogućimo upravo to. Veću mobilnost. Verujemo da će ovo vozilo učenicima olakšati svakodnevne aktivnosti, kao što su prevoz od kuće do škole, odlasci na praktičnu nastavu, takmičenja, izleti i ostale vannastavne aktivnosti - izjavio je Dejan Pavlović, direktor
Porsche Finansijske Grupe u Srbiji.

- Akcije slične ovoj našoj, doprinose kvalitetnijoj svakodnevnici učenika ove škole, i svi zajedno snosimo odgovornost za njihovo bolje sutra. Isto je i sa svom ostalom decom i osobama sa posebnim potrebama. Upravo iz tog razloga apelujemo i pozivamo sve ostale kompanije kao i ljude dobre volje da im, svako u skladu sa svojim mogućnostima, omogući bolje i kvalitetnije uslove života i bolje uslove za razvoj i ostvarenje svojih potencijala i talenata - rekao je Miloš Vujanović, direktor Porsche Srbija i Crna Gora.

Rad ove škole zasniva se na redovnom nastavnom programu koji je prilagođen deci oštećenog vida, a obuhvata osnovno i srednje obrazovanje. Škola organizuje vaspitni rad, smeštaj, ishranu i preventivnu zdravstvenu zaštitu u Domu za učenike.

- Osim redovne školske nastave, podržavamo naše učenike u brojnim vannastavnim aktivnostima, te tako naši đaci idu na takmičenja u plesu, šahu, plivanju i na dečije olimpijade, a često organizujemo i izlete i posete muzejima. Zato nam je svaka pomoć u pogledu mobilnosti dobrodošla i veoma smo zahvalni što su kompanije Porsche Srbija i Crna Gora i Porsche Leasing odlučile da našu školu obraduju ovako lepim gestom - saopštila je Radmila
Laban, direktorka škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović”.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima