≫ 

Srpski smuđ, šaran i som se bore za opstanak: Nelegalni ribolov ubija naše ribe

Ove godine inspekcija je zabeležila 15 uginuća ribe, havarijska zagađenja Dunava, Tamiša, Begeja, Ribnice, Ibra, Velike Morave...

  • 6
Mrtva riba Foto: Mateja Beljan

Ribe koje su nastanjene u našim vodama, a ima ih oko 100 vrsta, sve su ugroženije zbog zagađenja reka, narušavanja staništa i nelegalnog ribolova.

Da bi se zadovoljile potrebe domaćeg tržišta, bilo bi potrebno četiri puta više ribnjaka, za šta postoje uslovi. U našim vodama love se 52 vrste riba.

- Mi primećujemo da mnogih vrsta riba ima manje  nego pre deceniju dve ili tri, a mislimo da su posebno ugrožene vrste koje su interesantne ekonomski. To su dakle pre svega smuđ, šaran i som - navodi za RTS Vladimir Stakić iz Ujedinjenih ribolovca Srbije.

Pod strogom zaštitom su 34 vrste riba. Pre godinu dana trajno je zabranjen izlov kečige, koja je i na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Pomor ribe Toplica Foto: Privatna arhiva

- Kečiga je iz jedne porodice riba koja je srodnija ajkulama nego šaranu ili smuđu. To je jedna familija riba koja je stara 200 miliona godina i iz te familije su bile ribe u Dunavu veličine od po pet, šest metara i preko tone teške. Kečiga je riba koja je 1988. hvatana 80 tona, 2008. godine 40 tona - objašnjava dr Deni Porej iz Svetskog fonda za prirodu.

Veliki problem su ribokradice i prekomerni izlov čak i strogo zaštićenih vrsta. Još veći problem je pomor riba. Ove godine inspekcija je zabeležila 15 uginuća ribe, havarijska zagađenja Dunava, Tamiša, Begeja, Ribnice, Ibra, Velike Morave...

Ribolovci na Dunavu Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Ono što je takođe veliki problem je kada ribe bivaju ugrožene kontinuiranim zagađenjem odnosno kada teški metali, pesticidi ili druge opasne materije dođu do njihovog krvotoka jetre i tada te ribe bez obzira da li su predatorske ili ne, budu kontaminirane i samim tim šire zaraze i dospevaju u nezdravom obliku do ljudske ishrane - objašnjava direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Filip Radović.

Agencija za zaštitu životne sredine godišnje uradi oko 145.000 analiza uzoraka sa 250 mernih mesta. U Vojvodini je voda najzagađenija, a na planinskim rečicama gde je voda najčistija, ribe ugrožava izgradnja minihidroelektrana. Od sledeće godine radiće se i analiza na prisustvo antibiotika i mikroplastike u rekama.

Video: Vlažni san svakog krivolovca! Pecanjem na struju Amerikanci štite svoje reke

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    20. decembar 2019 | 11:45

    Znaci da nista neradite i nenameravam da kupujem dozvolu za ribolov

  • Pecanjem na struju

    20. decembar 2019 | 09:56

    U srbiji pojedinci se bogate, kg ribe 600 dinara ili ti 5€ 100 kg 500€, 1000=5000, 10000=50000, znate li da strujom dnevno može da se ubije 200-300 i više kg puta 200 dana... a ono što ostane u dubini, kolateralna šteta u vidu ubijanja mlađi, školjki, rakova... no niko ne uzima u obzir, nadležne službe ćute, policija nije nadležba, inspekcija nije nadležna, ministarstvo ćuti, država ne primećuje....

  • Konsiljere

    21. decembar 2019 | 15:09

    Cuvari su u dilu sa ribokradicama a nama traze dozvolu.Tek kada se ovo resi vadim ponovo dozvolu a to preporucujem i drugima BOJKOT

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA