Nekad su bili ponos radnog naroda i megalomanija provincije: Najpoznatiji soliteri izvan Beograda

CK je dugo važio za nepobedivog rivala

  • 7
Soliteri Foto: Telegraf/Google Street View

Novi neboderi su ponovo počeli da paraju oblake nad Beogradom - svojim sjajem i visinom ostavljaju utisak napretka i moći, baš kao što je to bio slučaj i sa njihovim sivim prethodnicima. A nekada su se betonski džinovi gradili širom Srbije i nosili su slavu socijalizma - sve dok ih vreme nije pregazilo.

Samo neki "srećnici" doživeli su rekonstrukciju. Tako je hotel "Ambasador" u Nišu dobio novo ruho, a renovira se i "Rubin" u Kruševcu. I fasada paraćinskog hotela zablještala je kako dolikuje, a dok je užički hotel onaj stari "sivonja".

Dok hotele, uglavnom privatizovane, vlasnici glancaju, sumorno stanje je u stambenim zgradama, koje su od ponosa radnog naroda dospele do ivice ruine. Stanari moraju ne samo da moraju da se slože, već i da ulože. A kada je imovina zajednička, to ide malo teže.

Samoubica u Kragujevcu

U panorami najvećeg šumadijskog grada jasno se izdiže beli, ali odavno ne i šljašteći soliter "Ipsilon". Reč je, zapravo, o jednoj od najvećih stambenih zgrada u Srbiji, visokoj 75 metara.

Jasno je da je ova zgrada bila prava lepotica 1978. godine. Radnici koji su u njoj dobijali stanove morali su biti ponosni. Ipak, posle 41 godine, zaslužuje temeljnu rekonstrukciju. U njoj ima 98 stanara, a zbog "gustog saobraćaja" na ulazi u zgradu, interfon se više ne koristi, pa su vrata uvek otvorena.

Soliter Ipsilon, Kragujevac Foto: Telegraf

Tako se često u nju ušunjaju i očajnici - kako stanari pričaju, zgrada je pravi magnet za samoubice, što i nije čudno s obzirom na njenu visinu i velike prozore koji se nalaze u hodniku.

Prokletstvo baba Mire, rekli bi neki... Ona je bila vlasnica njiva na Erdogliji, koje je država oduzela da bi se širilo naselje. Njen muž, čuveni zubar, odveden je negde nakon rata i nikada se nije vratio kući.

Sivonja u Užicu

Brutalizam na delu - betonska siva i masivna, ali zgrada sa fino raspoređenim kosinama, bila je od 1981. godine simbol prosperiteta užičke privrede. Pa onda i simbol sloma, megalomanije koja više nema nikakvog opravdanja, ali od koje i dalje zastaje dah.

Hotel Zlatibor u Užicu po projektu Svetlane Kane Radević 1981 Hotel „Zlatibor“ u Užicu po projektu Svetlane Kane Radević 1981. godine. Foto: Univerzitet u Podgorici

Privatizovan, ovaj hotel sa 15 spratova počeo je neki novi život, ali daleko od svoje stare slave.

O hotelu ispričane su o brojne anegdote. Kako se govorilo po gradu, prvobitno plan bio je da ovaj hotel bude skroman, sa tek 4 sprata, ali je tadašnji gradonačelnik upoznao gospođu Svetlanu Radović, projektantkinju iz Crne Gore, koja je imala drugačiju zamisao i - ubedila ga je. Zbog svog jedinstvenog izgleda i upadljivosti čak i izdaleka, neki su ga prozvali "devojački san".

Rubin u plavom

Za velegrad skroman, ali za manji grad ipak dominanatan devetospratni soliter, krasi Kruševac. Simbol modernog grada postao je hotel "Rubin".

Putnici koji ga sada ugledaju, a dugo nisu bili u ovom gradu, pomisliće da je reč o potpuno novom neboderu, jer sa izgledom onog starog nema nikakve veze.

Hotel Rubin Foto: Wikipedia/Nemanja Lazović

Plan je da privatizovani hotel ima 72 sobe sa 4 zvezdice i dva kraljevska apartmana.

Kada je napravljen, 1975. godine, ovaj hotel bio je glavno mesto za provod, poslovne sastanke i noćenje u Kruševcu.

Hotel Rubin Foto: Mateja Beljan

A gostiju je bilo, iz svih delova stare domovine, pa i iz inostranstva, jer je Kruševac bio važan industrijski centar.

TV5 - najviši soliter izvan Beograda

Još jedan simbol graditeljstva sedamdesetih godina, soliter TV5 bije bitku sa vremenom u Nišu. To je najviša zgrada u Centralnoj Srbiji, izvan Beograda, a u vreme kada je podignut, 1973. godine, bio je drugi po redu - odmah posle CK (današnjeg Ušća 1).

Podizanje ovog građevinskog diva finansirala je JNA, zgrada je visoka 81 metar, ima 20 spratova i 144 stanova, a deo prostora koristi se i kao poslovni prostor.

Soliter tv5 Printskrin: Google Street View

Kako su se zakupci menjali, sijale su se i drugačije reklame na krovu, pa je po njima nazivan i ovaj soliter. Bio je poznat kao Varteksov, a sada kao TV5 ili samo "petica", iako se ova televizija odselila pre desetak godina.

Tri solitera na Limanu

Moderni Novi Sad prepun je solitera, ali se nijedan, ipak, ne ističe tako dobro kao što je slučaj sa zgradom Banovine ili katedralom na Miletićevom trgu.

Ipak, i on ima svoje "šampione" - to su tri solitera na Limanu sagrađena 1988. godine visoka po 75 metara.

Liman Foto: Mateja Beljan

Ovi "samci" još se dobro drže, a srednji soliter je tokom bombardovanja 1999. godine bio oštećen.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrej

    21. decembar 2019 | 23:24

    Kada su van Beograda to je megalomanija?! Znači samo Beograd je trebao, da ima solitere?!

  • Ribar sa Dunava

    21. decembar 2019 | 21:51

    Jel umete bolje??pravite 820 spratova,mi smo uz Vas

  • onkel

    21. decembar 2019 | 22:40

    E dobru Karadžordevu šniclu sam jeo u Rubinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA