• 5

Udžbenici iz istorije, geografije i srpskog jezika biće istog sadržaja u svim školama u Srbiji

Posebna pažnja obratiće se na "kanon" za nacionalni identitet: ćirilicu, Kosovski boj, Svetog Savu, Veliki rat

 • 5

Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja započeli su pripremu jedinstvenih udžbenika za nacionalne predmete - istoriju, geografiju i srpski jezik i književnost. To znači da će udžbenici za ove predmete svih izdavači morati da imaju jedinstvene sadržaje.

- Od ove godine u Zavodu postoji i sektor za predmete od nacionalnog značaja, koji se bavi upravo zaštitom i unapređivanjem ishoda i revizijom programa za predmete i teme od nacionalnog značaja. Taj sektor blisko sarađuje sa Republičkim pedagoškim zavodom u Republici Srpskoj, na temama koje možemo nazvati "kanonom" za nacionalni identitet, a to su - ćirilica, Kosovski boj, Sveti Sava, Veliki rat - kaže za "Novosti" dr Zlatko Grušanović, direktor Zavoda, i najavljuje da će Srbija i Republika Srpska već sledeće godine zajedno uraditi priručnik, a planirane su i obuke nastavnika.

- Ukoliko naredne godine budu obezbeđeni uslovi za ovu ideju, imaćemo već dobrim delom urađene teme od nacionalnog značaja - ističe Grušanović.

Komentarišući skandal sa udžbenikom istorije u kom se veliča danak u krvi i odgovarajući na pitanje ko je kriv za ovako grube propuste, Grušanović pojašnjava da je reč o udžbeniku iz 2011. godine iz kog buduće generacije neće učiti, jer je u toku pregled i odboravanje novih udžbenika.

Kako bi se izbegle greške u tim novim udžbenicima za treći i sedmi razred, Grušanović ističe da u ovom trenutku veliki broj njegovih kolega detaljno pregleda nove udžbenike, kako bi bili što kvalitetniji.

- Ipak, ukoliko se, i pored svega, greške pojave, ne bi bilo prvi put da se udžbenik povuče iz upotrebe. I za to postoji procedura. Od toga ne treba praviti senzaciju, ako želimo stvarno da obrazovanje bude bolje. Grešaka će uvek biti, niko nije bezgrešan i najlakše je tražiti i osuđivati. Meni je važna namera i trud ljudi koji su u komisijama da stvarno urade svoj posao valjano. Ukoliko se i posle silnih gledanja potkradu greške, uvek se mogu ispraviti, a i udžbenici povući iz upotrebe - navodi Grušanović.

Na kritike da je iz udžbenika izostavljeno mnogo važnih stvari, da su nacionalne teme skrajnute, da su udžbenici loše napisani, Grušanović kaže da pre svega treba shvatiti da reforma obrazovanja predstavlja pomeranje težišta sa programa na ishode.

- Težište se stavlja na funkcionalno znanje. Nastavnik planira ishod, umesto "prelaženje" gradiva. Imamo više nego jasne ishode (i teme) vezane za nacionalni identitet, eto u pomenutom sedmom razredu postoji ishod koji propisuje "da će učenik na kraju godine biti u stanju da prepozna nacionalne vrednosti i neguje kulturno-istorijsku baštinu - kazao je.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • J...

  20. decembar 2019 | 17:08

  Bruka i sramota udzbenike pisu i izdaju ko kako stigne.tj ko vise ponudi!!!!uzas program od prvog pa do...treba staviti kao nacionalni interes!svake godine se menja program gradivo....

  14
  0

  Podelite komentar

 • Zbunjen

  20. decembar 2019 | 17:05

  Zašto pojam “Veliki rat” preuzimamo navrat nanos i na svoju ruku? Ili možda...?

  6
  0

  Podelite komentar

 • kraljevo

  21. decembar 2019 | 00:05

  Svaka skola ima svog izdavaca,a to da Srbi,crnogorci,hrvati,i druge nacionalnosti posebno hrvati da ucimo isto stampano istoriju

  4
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA