• 6
 ≫ 

Svi možemo biti meta ovog prljavog posla: Prošle godine u Srbiji 76 žrtava trgovine ljudima

 ≫ 

Seksualna i radna eksploatacija najzastupljenije

 • 6

U Srbiji je prošle godine identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima, a to su samo slučajevi koji su zabeleženi, izjavila je Ana Krstajić, globalna predstavnica fondacije Unitas.

Od ukupnog broja identifikovanih žrtava u Srbiji u 2018. godini, gotovo polovina su bile žrtve seksualne eksploatacije, a strahuje se da su ove brojke mnogo veće, jer se o tome ćuti, rekla je Krstajićeva za današnji "Blic".

Ona je istakla da su na globalnom nivou ove cifre još alarmantnije, a dešava se da su žrtve predmet trgovine iznova i iznova.

- Seksualna eksploatacija donosi najveći profit i zato je najzastupljeniji oblik trgovine ljudima kako u Srbiji tako i u svetu - objašnjava Krstajićeva.

Ona navodi daje u SAD u prošloj godini identifikovano skoro 11.000 žrtava, od kojih 70 odsto u segmentu seksualnog iskorišćavanja.

Na drugom mestu je, kako navodi, radna eksploatacija, čija je učestalost u poslednje vreme u porastu zbog migrantske krize.

Prema njenim rečima, Unitas se u Srbiji pre svega bavi prevencijom trafikinga putem edukacije dece, omladine, odraslih kroz razlicite programe i aktivnosti.

ističe da su te aktivnosti sada usmerene pre svega na to da se ukaže koje opasnosti prete sa interneta, i da se u tom cilj za decu priprema i informativni strip "Na mreži, a ne u mreži".

Fondacija je, kako navodi, do sada edukovala vise od 300.000 ljudi, među njima i 75.000 dece i studenata.

- Važno je da shvatimo da smo svi potencijalne mete, iako često mislimo da se nama nikada to ne može desiti - poručila je Ana Krstajić.

Video: Za srpsko dete trgovac je spreman da plati 120.000 evra!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Una

  22. decembar 2019 | 08:01

  Jel to behose one dame što hoće da zarade puno, da rade minimalno sa veoma finim ljudima? To behose one mlade žene koje se javljaju na oglas za modeling u inostranstvu ?

  18
  1

  Podelite komentar

 • Pravednik

  22. decembar 2019 | 09:28

  Koje sve zamke postoje, pa ne može ih mator čovek prokljuviti, a kamoli deca. Oglas za posao je stara fora... Sad su tu klubovi pa ti kreni sa drugaricom u provod, mreže gde iskače svašta virtualno što vrlo lako postane realnost itd., da ne nabrajam dalje, mogla bi se knjiga napisati...

  7
  1

  Podelite komentar

 • De Miro

  22. decembar 2019 | 16:40

  Samo tesko naivni i lakomi upadaju u takve zamke. Nista se dzabe ne dobija niti servirano na tacni. Sigurno je samo ono se stekne vlastitim obrazovanjem, znanjem i radom. A primamljive ponude su mahom prevara, sto se pokaze pre ili posle.

  5
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA