• 6

Svi možemo biti meta ovog prljavog posla: Prošle godine u Srbiji 76 žrtava trgovine ljudima

Seksualna i radna eksploatacija najzastupljenije

  • 6

U Srbiji je prošle godine identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima, a to su samo slučajevi koji su zabeleženi, izjavila je Ana Krstajić, globalna predstavnica fondacije Unitas.

Od ukupnog broja identifikovanih žrtava u Srbiji u 2018. godini, gotovo polovina su bile žrtve seksualne eksploatacije, a strahuje se da su ove brojke mnogo veće, jer se o tome ćuti, rekla je Krstajićeva za današnji "Blic".

Ona je istakla da su na globalnom nivou ove cifre još alarmantnije, a dešava se da su žrtve predmet trgovine iznova i iznova.

- Seksualna eksploatacija donosi najveći profit i zato je najzastupljeniji oblik trgovine ljudima kako u Srbiji tako i u svetu - objašnjava Krstajićeva.

Ona navodi daje u SAD u prošloj godini identifikovano skoro 11.000 žrtava, od kojih 70 odsto u segmentu seksualnog iskorišćavanja.

Na drugom mestu je, kako navodi, radna eksploatacija, čija je učestalost u poslednje vreme u porastu zbog migrantske krize.

Prema njenim rečima, Unitas se u Srbiji pre svega bavi prevencijom trafikinga putem edukacije dece, omladine, odraslih kroz razlicite programe i aktivnosti.

ističe da su te aktivnosti sada usmerene pre svega na to da se ukaže koje opasnosti prete sa interneta, i da se u tom cilj za decu priprema i informativni strip "Na mreži, a ne u mreži".

Fondacija je, kako navodi, do sada edukovala vise od 300.000 ljudi, među njima i 75.000 dece i studenata.

- Važno je da shvatimo da smo svi potencijalne mete, iako često mislimo da se nama nikada to ne može desiti - poručila je Ana Krstajić.

Video: Za srpsko dete trgovac je spreman da plati 120.000 evra!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1234

    Nimalo ne zalim mlade koji se uzdaju iskljucivo u svoju lepotu i izgled. pa misle na taj nacin olako zaradjivati i ziveti. takve i ne zalim ako nagrbuse u zivotu.

  • De Miro

    Samo tesko naivni i lakomi upadaju u takve zamke. Nista se dzabe ne dobija niti servirano na tacni. Sigurno je samo ono se stekne vlastitim obrazovanjem, znanjem i radom. A primamljive ponude su mahom prevara, sto se pokaze pre ili posle.

  • Svi

    Mogu biti mete tog prljavog posla samo ako su naivni??!!Edukacija je najbitnija??!!Ja da sam Ministar prosvete u Srbiji od 3 razreda osnovne škole za lektiru bi mi deca čitala Dostojevskog??!!A ne Lesija Pinokia Robina Huda itd....??!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima