≫ 

Srbija i ove godine bez novog ledolomca: Srećom, zima izgleda neće pokazati svoje zube

Po potrebi, za odbranu Dunava od leda će se kao i do sada angažovati komšijski, mađarski ledolomci

  • 7

Prema prognozama meteorologa, do prve polovine januara zima ne bi trebalo da pokaže svoje zube. Očekuje se da, kako kaže meteorolog Nedeljko Todorović, sneg padne krajem decembra, da u januaru bude kiše i snega, ali neće biti hladnih dana da bi se na većim rekama stvorio ledeni pokrivač, piše "Politika".

Ovakva prognoza za naredni mesec ide naruku nadležnima iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jer Srbija i dalje ima samo jedan ledolomac. Po potrebi, za odbranu Dunava od leda će se kao i do sada angažovati komšijski, mađarski ledolomci.

Iako je još lane najavljeno da će ove godine u februaru da bude raspisan poziv za javnu nabavku za proizvođača našeg plovila za lomljenje velikog leda, dalje od tog poziva se nije stiglo.

- Što se tiče gradnje ledolomca, u 2019. godini je raspisana javna nabavka, ali su ponude s tržišta bile veće od tada opremljenih sredstava. Sada su obezbeđena potrebna sredstva i nabavka će biti raspisana u zakonom predviđenom roku - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Koliko je sada obezbeđeno sredstava za izradu ledolomca nije navedeno u odgovorima ministarstva niti je pojašnjeno koji je to zakonski okvor kada bi trebalo da bude raspisana nabavka za njegovu izgradnju, navodi "Politika".

Za izgradnju ovakvog broda u budžetu za 2018. godinu bilo je obezbeđeno 300 miliona dinara. Cene ledolomaca se, inače, na svetskom tržištu kreću od milion i po do tri i po miliona evra.

Potreba za nabavkom ledolomca pojavila se 2017. godine kada je 588 kilometara "srpskog" Dunava mesec dana bilo okovano ledom.

Tada je procenjeno da je neophodna nabavka broda i da bi Srbiji bila potrebna bar dva (mada se spominjalo i šest) multifunkcionalna plovila koja bi istovremeno bila ledolomac, brod spasilac i vatrogasni brod. Ona bi delovala i u uslovima elementarnih nepogoda prouzorkovanih pojavom ledostaja.

Po svemu sudeći, Dunav će, ako bude stisnuo jak mraz, braniti naš "Greben", koji je u vlasništvu "Elektroprivrede", i mađarski ledolomci. Pre nekoliko dana, radi priprema i eventualnog angažovanja mađarskih ledolomaca, održan je trilateralni sastanak Mađarske, Hrvatske i Srbije što se inače radi već godinama i to u oblasti vodoprivrede s  Mađarskom iz 2956. godine i sporazumom Mađarske i Hrvatske.

Za odbranu Dunava od leda, napominju u Ministarstvu poljoprivrede, svake godine se izdvajaju sredstva. I ove godine ona iznose deset miliona dinara.

Video: Terao ogroman brod u rikverc... kroz led

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    23. decembar 2019 | 08:11

    Pa ne moze sve da se obezbedi i da se daju pare siptarima u albaniji i da se kupi ledolomac...

  • Мики

    23. decembar 2019 | 08:03

    Па да. Пошаљеш €5.000.000,- за Нотр Дам, €1.000.000,- албанцима због земљотреса, за трг републике да не причам, а нема се за ледоломац

  • Vojislav

    23. decembar 2019 | 08:40

    Naravno da nema para jer je vaznije placati stotine autobusa koji su neophodni da se po potrebi krstari Srbijom radi odrzavanja mitinga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA