17 roditelja iz Novog Pazara pred sudom zbog neplaćanja alimentacije

Od 1. januara 2020. godine naplata neplaćenih alimentacija će biti ponovo u njihovoj nadležnosti

  • 2

Tokom ove godine u Osnovnom sudu u Novom Pazaru pokrenuto je 17 postupaka protiv očeva i majki zbog neplaćanja alimentacije. Slična situacija bila je i prošle godine. Neplaćanje alimentacije je krivično delo, oni slučajevi gde pretnja zatvorom ne pomogne postaće ponovo posao javnih izvršitelja od 1. januara 2020. godine.

Pedstavnici ovog pravosudnog organa kažu da je od 17 postupaka protiv očeva i majki zbog neplaćanja alimentacije osam postupaka otišlo na prinudno izvršenje.

Slična situacija bila je i prošle godine tokom koje su bivši bračni partneri pokrenuli 19 postupaka za izdržavanje dece, od kojih je sedam završeno prinudnim izvršenjem.

Osim toga, u ovom sudu je prošle godine pokrenut i jedan postupak za izdržavanje bivšeg bračnog partnera.

U ovoj godini su pokrenuta 22 krivična postupka zbog neplaćanja izdržavanja dece od strane jednog od roditelja, dok je prošle godine pokrenuto 29 takvih postupaka.

Neplaćanje izdržavanja je krivično delo, a prema statističkim podacima spada u jedan od najbrojnijih prestupa u grupi dela protiv braka i porodice, iskpred koga je samo nasilje u porodici.

Tamo gde ni pretnja zatvorom ne pomaže uskoro će raditi javni izvršitelji, jer će za nešto manje od 10 dana, tačnije od 1. januara naredne godine, naplata neuplaćenih alimentacija ponovo biti u njihovoj nadležnosti.

(Telegraf.rs/radio sto plus)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA