≫ 

Škola koja pravi najlepše jelke u Srbiji: Ovogodišnja je posebna i ona će usrećiti 20 mališana

20 paketa koji čine strukturu jelke dobiće deca iz materijalno ugroženih porodica. U njima su slatkiši, garderoba, školski pribor, kozmetika ili igračke i pravilo ih je 20 različitih odeljenja

  • 0
Jelka škola Sopot Foto: Predrag Anđelić

Pre dve godine jedna jelka oduševila je Srbiju. Njeni tvorci bili su profesori i đaci Ekonomsko-trgovinske škole u Sopotu, a tradiciju osmišljavanja nesvakidašnjih novogodišnjih kreacija nastavljaju i danas. Ove godine jelka koja krasi hol škole je posebna i ona će za samo nekoliko dana usrećiti 20 mališana.

Naime, 20 paketa koji čine strukturu jelke dobiće deca iz materijalno ugroženih porodica. U njima su slatkiši, garderoba, školski pribor, kozmetika ili igračke i pravilo ih je 20 različitih odeljenja.

Jelka škola Sopot U paketima su slatkiši, garderoba, školski pribor, kozmetika ili igračke Foto: Predrag Anđelić

Za ideju je zaslužan Predrag Anđelić, direktor ove škole u Sopotu, a cilj je da se što više ustanova uključi u ovakvu akciju.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Dušica Gojković objasnila je za Telegraf.rs da je škola pre same realizacije kontaktirala Centar za socijalni rad i tamo dobila neophodne podatke.

- Ideja je da paket bude namenski napravljen za dete, pol, uzrast, da dečica vide da je neko baš na njih mislio. Ideja je da obradujemo mališane kojima Deda Mraz često ne dolazi i da naše učenike podstaknemo da prepoznaju potrebe drugih i iskuse radost darivanja. Kad obraduješ drugog, srećniji si i sam - rekla je ona.

Da podsetimo, Ekonomsko-trgovinska škola u Sopotu oduševila je Srbiju pre dve godine kada su objavljene fotografije nesvakidašnje jelke. Ona je bila napravljena od preko 1.000 knjiga pozajmljenih iz školske biblioteke. Bila je visoka dva metra.

Jelka škola Sopot Jelka od knjiga bila je visoka dva metra Foto: Predrag Anđelić

- Razvrstavali smo ih prvo po veličini, zatim na one koje će biti noseće, odnosno na dnu, i one koje će činiti vrh jelke. Zatim po naslovima i sadržaju, želeli smo da obuhvatimo sve predmete i nauke koje naši učenici izučavaju. Ima tu i enciklopedija, rečnika, stručne literature, nešto školske lektire - rekla je tada profesorka Gojković.

I prošle godine, školski hol krasila je neobična kreacija jelke. Ovoga puta reč nije bila o samo jednoj, već više njih.

U pitanju su bile jelkice napravljene od različitih materijala, a učenicima je ostavljeno da sami odaberu šta će korisiti. Iskoristili su papire, hamere, novine, trake, novogodišnje ukrase, testeninu, šibice, šišarke, kanap, lepak, sijalice, slamčice, plastične kašike, zrna kafe, stiropor...

Jelka škola Sopot U Sopotu vlada praznični duh Foto: Predrag Anđelić

Đaci i profesori ni ove godine nisu posustali. Ono što je jedina razlika je što će ovogodišnja jelka biti "kratkog daha". Već u sredu bi mogla da bude "srušena", kako bi paketići bili podeljeni, ali sigurno je da zbog toga niko neće žaliti.

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA