≫ 

Čačak je dobio nova pluća: Za godinu dana u ovom gradu posađeno 1.000 stabala

Čačani žele da mlade uče o značaju ekologije, kao i da mladi budu aktivni učesnici održivog razvoja

  • 1
Fotp: RINA

Ako su šume pluća grada, Čačak je onda dobio nove disajne organe. Projekat "Naša šuma - naša briga", započet početkom ove godine uspešno je realizovan. Iz resora za zaštitu životne sredine za ovu namenu izdvojeno je osam miliona dinara, a cilj projekta bio je podizanje svesti građana Čačka o značaju šuma. Nosilac aktivnost bilo je JKP "Gradsko zelenilo" dok je Pokret gorana Čačka bio aktivni učesnik.

- Kada govorimo o rezultatima projekta ’Naša šuma - naša briga’ posađeno je 1.000 novih stabala na teritoriji grada i to jarevika, topola, crvenolisna šljiva, sitnolisna lipa i grab. Održana su četiri predavanja uz prisustvo 300 učenika školskog i predškolskog uzrasta, odštampano je i podeljeno 400 letaka, 30 plakata i 300 majica i izvršena anketa građana - kazao je Dragan Nikolić, direktor JKP "Gradsko zelenilo".

Osnivanje Pokreta gorana najveći je plus ovog projekta, jer su kroz njegovo delovanje mladi dobili osnove ekološkog obrazovanja.

Akcija pošumljavanja Foto: RINA

- Odlučili smo se da ekološko obrazovanje počenemo prvo u školama, zato što naša deca jako malo znanja donose iz kuće iz oblasti ekologije. Uglavnom ta znanja stiču u obrazovnim ustanovama, institucijama i vrtićima. Nama je bio cilj da u ovaj projekat uključimo decu i mlade i da ekološka pravila postanu sastavni deo njihovog života - rekla je Aleksandra Strugar, član Pokreta gorana.

U brojnim akcijama učenici su imali priliku da pored teorijskih steknu i praktičnaa znanja koja će im sigurno trebati u svakodnevnom životu. A srpski gorani imali su priliku da razmene svoja iskustva sa kolegama iz Slovenije.

Pomoćnica gradonačelnika Čačka Mirjana Đoković istakla je da je impresionirana onim što je urađeno na terenu.

Akcija pošumljavanja Foto: RINA

- Ponosna sam na novih 1000 stabala u našem gradu. Mi smo na predhodnim sajmovima nastupali pod sloganom "Čačak zeleni grad", "Čačak pametan grad", "Čačak moderan grad", "Za prirodu zajedno", ali ništa ne bi postigli od toga da nismo radili ovaj projekat. Velika ambicija gradskog rukovodstva je da Čačak oplemenimo sa što više stabala - rekla je Đoković.

Mladica Fotp: RINA

Ona je istakla da su opredeljena značajna sredstva i da će se nastaviti dalje sprovođenje projekta.

- Najvažnija stvar kod projekta je da on zaživi i da traje. U 2020. godini mi nastavljamo sa projektom ’Naša šuma - naša briga’, i u toj fazi moramo da zanovimo nešto od opreme. U planu je da kupimo cisternu kako bismo mogli da zalivamo sadnice - istakla je Đoković.

Pomoćnica gradonačelnika Čačka Mirjana Đoković Foto: RINA

Grad Čačak uspešno realizuje i republičke projekte kao što su rekultivacaija deponije Prelići, izrada projekata za buduće postrojenje za otpadne vode kao i da se predano radi na projektu vezanom za izmuljavanje jezera Međuvršje.

Video: Bajkoviti prizor šume prekrivene snegom probudiće zimsku radost u vama

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA