• 1

Carinik je podigao jastuk na kom se putnik odmarao i primetio da je teži nego što treba da bude

Na pitanje da li imaju nešto da prijave, svi putnici auta su rekli da nemaju

  • 1

Foto: Carina

Carinici su u saradnji sa policijom 25. decembra 2019. godine, na graničnom prelazu Gradina otkrili i zaplenili 84.000 neprijavljenih evra kojima je bio ispunjen jedan jastuk.

Prekršaj je otkriven kada je na red za izlaznu kontrolu stigao mercedes nemačkih registarskih oznaka, kojim su trojica turskih državljana putovala iz Nemačke ka svojoj zemlji.

Prtljag pun deviza Foto: Carina

Na pitanje da li imaju nešto da prijave, sva trojica su odgovorila odrično i zaista, na prvi pogled se činilo da u automobilu nema ničeg sumnjivog. Ipak iskusni carinski službenici koji su jutros rano bili u smeni na prelazu Gradina, odlučili su da detaljno pregledaju automobil.

Tokom kontrole, jedan od carinika je podigao jastuk koji se nalazio na zadnjem sedištu, jer ga je jedan od putnika koristio za odmor tokom putovanja. Odmah je osetio da je jastuk teži nego što bi trebalo da bude, zbog čega je rašiven i tada je potvrđeno da je sumnja bila osnovana. U jastuku se, pored uobičajnog punjenja, našlo i 114.000 skrivenih evra.

84.000 evra Foto: Carina

Kao vlasnik novca prijavio se jedan od putnika, 45-godišnji turski državljanin, koji nije posedovao nikakav dokaz o poreklu novca. Svoj trojici putnika vraćen je dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, pa će se tako tokom prekršajnog postupka odlučivati o ostatku otkrivene sume u iznosu od 84.000 evra.

Neprijavljene devize izvađene iz jastuka Foto: Carina

Uprkos stalnim apelima da se sume veće od 10.000 evra prijave prilikom ulaska u zemlju, mnogi putnici to ne čine, pa je zbog neprijave i krijumčarenja samo na graničnom prelazu Gradina tokom 2019. godine oduzeto preko 1,3 miliona evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 333

    Zakon koji se primenjuje u ovim otimačinama na našim gran. prelazima je totalno nepoznat strancima. Ne postoji vidno upozorenje da se novac mora prijaviti ili sam ja ćorav...a nedeljno prelazim bar 2 x na Horgošu.

    1
    0

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima