• 1

Mlađan sumnja da su ga oteli od roditelja nakon rođenja: Podneo je prijavu protiv NN lica

On sumnja da je otet od svoje biološke porodice, a potom dat na usvajanje

  • 1

Mlađan Radivojević iz Aleksinca, koji sumnja da je kao beba od svoje biološke porodice otet nakon rođenja, podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu krivičnu prijavu protiv NN lica.

Radivojević je rođen 3. marta 1981. godine u Kruševcu, a novinarima je pre podnošenja krivične prijave, ispred kruševačkog tužilaštva ispričao da je nakon što je postao roditelj poželeo da pronađe svoju bilošku porodicu, ali da su tada nastali problemi.

- Od svog šestog razreda sam znao da sam usvojen. Kada sam poželeo da nađem biološke roditelje, otišao sam u aleksinački Centar za socijalni rad i pokušao da dođem do svojih papira. Potom sam isto pokušao u Kruševcu. Nisu mi dali papire. Tada su se uključili Udruženje za istinu i pravdu o bebama i Radiša Pavlović koji je uspeo je da izvuče papire i utvrdili smo da ljudi koji su u knjigama upisani kao moji biološki roditelji, ne postoje - ispričao je Radivojević.

Radiša Pavlović, krađa beba

Žena koja je Mlađana usvojila Foto: A. Nalbantjan

Pavlović, koji je i član Vladine komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece, napomenuo je da su krivičnom prijavom obuhvaćena NN lica iz kruševačke bolnice i matične službe kao i iz Centra za socijalni rad u Aleksincu.

- Osnovano sumnjamo da su ta lica u sprezi i saizvršilaštvu otela Mlađana Radivojevića od neke NN biološke porodice i oni su zbog toga napravili više desetina falsifikovanih dokumenata, koje takođe predajemo uz ovu krivičnu prijavu - rekao je Pavlović novinarima.

Kako Pavlović tvrdi, pregledom dosijea koji je Mlađan dobio iz Centra za socijalni rad, ustavnovljeni su propusti, zbog kojih oni imaju osnovanu sumnju da su neki podaci o Mlađanu falsifikovani.

Pavlović je dodao da očekuje da će tužilaštvo izdati nalog da se urade DNK analize za tri porodice iz okoline Kruševca koje su se javile Udruženju i kojima su u tom periodu preminule bebe u kruševačkom porodilištu.

beba ruke, rucice, mrtva beba

Roditeljima sumnjaju da su njihova deca živa Foto-ilustracija: pixabay.com

Priča o Mlađanu prvi put se u medijima pojavila početkom juna ove godine. Tada su se, jedna po jedna, javljale i porodice koje su krajem 1980. i početkom 1981. godine izgubile bebe po rođenju ili su im kazali da su njihova deca rođena mrtva. Otada nije urađena DNK analiza sa njima.

Podsetimo, kroz više udruženja roditelji i srodnici koji sumnjaju da su im najmiliji oteti kao novorođenčad, a njima prijavljeni kao mrtvi, već 17 godina pokušavaju da pronađu dokaze o ovoj stravičnoj trgovini ljudima. Država Srbija je 2013. godina tužena od strane jedne majke, Zorice Jovanović, na sudu za ljudska prava u Strazburu. Jovanović je dobila presudu i Srbiji je naloženo da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Isti model trebalo je, potom, primeniti na sve slučajeve nestalih beba.

Otada država Srbija nije postupila po ovom nalogu, osim što je formirala Komisiju čiji rad i rezultati nikada nisu javno predstavljeni.

U novembru ove godine u Skupštinu je ušao Predlog zakona o nestalim bebama, sa kojim, kako su izjavili, većina udruženja roditelja nije saglasna, jer smatra da im zakon nudi novac, a ne istinu o njihovoj deci.

Video: Ovo je priča Mlađana, usvojenika iz Aleksinca koji sumnja da je otet kao beba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima