• 0

Vrtić sa najneobičnijim nazivom u Srbiji: Ko je užička mama Vong?

Kineski preduzetnici investirali su u užičkom kraju i omogućili da se prepolovili broj nedostajućih kapaciteta u vrtićima

Vrtić "Ji -hai Mama Vong"

foto: Sajt grada Užica

Vrtić sa najneobičnijim nazivom u Srbiji nalazi se u užičkom naselju Pora. I dok brojni mališani s lakaćom izgovaraju da svokodevno idu u “Bambi”, “Radost” ili “Poletarac”, mali Užičani ipak moraju da prelome jezek i izgovore “Jihai Mama Vong”.

Vrtić “Jihai Mama Vong”

Užičani dobili velike kineske pritelje, Foto: RINA

- Linda Vong je kineska preduzetnica koja je pomogla završetak radova sa 340 hiljada evra, bila je kod nas u poseti i decu su je prozvala Mama Vong pa smo odlučili u znak zahvalnosti da tako nazovemo i vrtić. Njegov kapacitet je 120 mesta, a zahvaljujući još jednoj donaciji naše velike kineske prijateljice završili smo i vrtić na Beloj zemlji gde može biti smešteno 60 dece i na taj način smo prepolovili broj nedostajućih kapaciteta - izjavio je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Vrtić “Jihai Mama Vong”

Linda Vong pomogla otvaranje vrtića na Pori, Foto: sajt grada Užica

Međutim, ovo nije kraj dobrih dela koje je kineska preduzetnica učinila za grad na Đetinji. Linda Vong povezala je gradsko rukovodstvo sa kieskim kolegama iz Harbina, koji je najrazvijeniji grad na severositoku Kine i broji 11 miliona stanovnika.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica Foto: RINA

- Naši kineski prijatelji donirali su 300 hiljada evra za opremanje Parka prijateljstva koji se nalazi pored vrtića na Pori, dodatnom opremom i mobilijarom, a sve u cilju dodatne sportske afirmacije najmlađih u ovom delu grada. Dobili smo košarkaški teren i mini teren za fudbal - rekao je Petković.

Sledeće godine saradnja između Užica i Harbina očekuje se u oblastima kulture i sporta, ali i privrede.

- Nadam se da će naše prijateljstvo rezultirati dolaskom kineskih investitora u naš grad, ali da će naši privrednici moći da izvoze na istok - zaključio je Petković.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima