≫ 

Hrabra Mira podiže 60 tona i mora da bude tačna u milimetar, jedna njena greška može biti kobna

Mira je prva žena u Srbiji koja vozi kran

  • 2
Foto: RINA

Mira Nikitović iz Zlakusa kod Užica svaki dan do svog radnog mesta stiže strmim metalnim stepenicama. Kad se popne do vrha fabričke hale, onda seda ni manje, ni više nego za – kran! Kada je nakon privatizacije Valjaonice aluminijuma u Sevojnu pre 17 godina bila proglašena za tehnološki višak, ova hrabra Zlakušanka nije se predala već je dobila novo zanimanje i postala jedina žena koja vozi kran u zapadnoj Srbiji.

Kranom se prenosi teret i do 60 tona Foto: RINA

- U početku sam bila poprilično uplašena. Ta visina, mrak i ja sama u kranu. Nije mi bilo dobro kad bih pogledala dole. Ali, rešila sam da savladam sve te psihičke prepreke i onda je kabina postala moja svakodnevica. Sada kad uđem osećam se kao da sam ušla u svoju sobu, i radni sati mi protiču bez problema - ispričala je Mira.

Mira Nikitović nije ni sanjala da će voziti kran Foto: RINA

Posao u kranu kojim se prebacuju teške rolne aliminijuma dugo je bio rezervisan samo za muškarce, ali Mira je definitivno srušila te predrasude. Žena koju krase hrabrost i požrtvovanost kaže da se brzo navikla na posao u kom ne sme da se zakaže.

Opreznost i odgovornost na radnom mestu Foto: RINA

- Čovek mora biti smiren kad seda za kran, a čulo vida, sluha i pokreta moraju da budu u koordinaciji. Mašine nekad prenose težinu i do 60 tona, a poslovi koji se rade su milimetarski, jer samo jedna greška može biti kobna - kaže ova žena koja upravlja kranom.

Voziti kran je izuzetno teško i odgovorno Foto: RINA

Mira je brzo stekla poverenje kolega i nametnula se kao bitna karika u lancu poslova u firmi koja zapošljava oko 560 radnika.

- Ovo je izuzetno odgovoran posao i pokazala je da može da parira i najsposobnijem muškarcu. Kad ona upravlja kranom nemamo nikakav strah i znamo da smo sigurno mi koji ostajemo dole ispod nje - izjavio je Ivan Matić upravnik u Valjaonici aliminijuma u Sevojnu.

Ivan Mitić Foto: RINA

Međutim, kraj smene za Miru ne znači i kraj radnog dana. Jer nakon što izađe iz krana, kod kuće u Zlakusi čekaju je sve one tipično ženske obaveze. Ali ova hrabra žena se ne žali, već svoj radni dan koji ponekad traje čak i do 17 sati.

Video: Od Jelenine lepote zastaje dah, a kad uzme aparat za varenje, svi misle da se šali

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    27. decembar 2019 | 18:01

    U Šapcu živi i radi kranistkinja Petrović Milka i to na građevinskom kranu.

  • Snooker

    27. decembar 2019 | 18:00

    Ispod Mire sto djavola vire 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA