≫ 

300 Srba se okuplja oko crkve koju su im palili: Kažu da se duh Božića ne oseća nigde kao ovde

Badnji dan i Božić dočekuju se u Metohiji uz tradiciju koja živi vekovima, zahvaljujući Srbima koji su ostali

  • 9
Orahovac, Crkva Uspenja Presvete Bogorodice Foto: Facebook/Orahovac Mojgrad

U cik zore, svakog 6. januara, Srbi iz Orahovca na Kosovu i Metohiji okupljaju se, već godinama unazad, u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i pre svitanja, na desetine njih, odlazi u šumu po badnjak. 

Uz kuvanu rakiju i najlepše vino iz Metohije, složno, kao jedan, uz graju i smeh pešače nekoliko kilometara. Badnjak, kažu, seku tri puta i zaliju, pa donose u crkvu. Onaj koji prvi stigne, udara o crkveno zvono i u zoru najavljuje najradosniji hrišćanski praznik.

Orahovac Srbi iz Orahovca ovde odlaze po badnjak, Foto: Privatna arhiva

Badnji dan i Božić dočekuju se u Metohiji uz tradiciju koja živi vekovima, zahvaljujući Srbima koji su ostali. U "srpskom delu" Orahovca, oko pravoslavne Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, posle NATO bombardovanja 1999. godine, okupilo se oko 300 Srba koji i danas, posle dve decenije, žive u svom rodnom gradu i ne žele da napuštaju svoje ognjište ni po cenu života.

Crkva u Orahovcu, paljena za vreme Martovskog pogroma 2004., i dan-danas okuplja svoje pravoslavne vernike koji svake godine u slozi, svečano i sa ljubavlju prema Bogu u sebi, dočekuju Božić.

Orahovac, Badnje veče Foto: Privatna arhiva

Kako za portal Telegraf.rs priča Negovan Dedić iz Orahovca, ovaj veliki praznik počinje da se obeležava još 6. januara, kada se oko 50 Srba skupi pre no što svane i odlazi po badnjak.

- Svake godine, već godinama unazad, okupljamo se oko 4, 5 sati ujutru i polazimo za badnjak na Badnje jutro. Uz prvo svitanje se oglašavaju crkvena zvona i već tada se oseća ta praznična atmosfera - priča naš sagovornik.

U crkvu, zatim pristiže srpski živalj, u porti crkve okupljaju se deca koja se najviše raduju ovom danu.

Badnje jutro, Orahovac Foto: Instagram

- U Orahovcu ima 65 dece uzrasta do 18 godina. Svako uzima po jednu grančicu, a onda se badnjak pali ispred crkve i okupi veliki broj ljudi. Ljudi su bliski, povezani, upućeni jedni na druge, svako se svakom na ulici javlja sa „Hristos se rodi“, čak iako nisu do tad bili u dobrim odnosima. Posle svako odlazi svojoj kući gde se Badnje veče proslavlja uz posnu trpezu: žene spremaju posnu pitu, tu je pečena bundeva, kestenje, suve šljive, smokve... - objašnjava Dedić.

Čak i oni koji godinama ne žive u Metohiji, odlaze u Orahovac kako bi tamo proslavili rođenje Hristovo. Dušan Milićević, koji danas živi i radi u Beogradu, kaže za portal Telegraf.rs da se duh Božića nigde ne oseća tako intenzivno i iskreno kao u mestu u kom je rođen.

Orahovac, Badnje veče Foto: Privatna arhiva

- Božić ima posebnu čar kada se dočekuje na Kosmetu. Nema netrpeljivosti, nema tog udaljavanja koje je sve izraženije u većim sredinama. U Orahovcu su svi Srbi, posebno tih prazničnih dana, kao jedna velika porodica. Cela crkva čestita Božić sa pozdravom "Hristos se rodi". Proslavljao sam Božić i u crkvi u Beogradu, ali ne osetim tu bliskost, nema čestitanja, te radosti i tog osećaja koji postoji kao kad dole dočekujemo taj praznik - kaže Milićević.

Badnje veče se, priča, proslavlja u krugu porodice, a onda se čekaju večernja liturgija i najradosniji hrišćanski praznik.

Liturgija, pričaju Orahovčani, počinje u ponoć i traje do pola 3, a ujutru se odlazi kod prijatelja i ostalih članova porodice i čestita praznik.

Orahovac, Crkva Uspenja Presvete Bogorodice Foto: Privatna arhiva

Vekovno čuvanje tradicije

Miroslava Dedić (73) iz Orahovca najradosniji hrišćanski praznik dočekuje u gradu gde je rođena, Orahovcu. Kako kaže za Telegraf.rs, tradicija kod Srba koji žive u Metohiji i dan-danas je očuvana, uprkos ratovima, bombardovanju, iseljavanju velikog broja srpskog življa.

Oni koji su ostali na svojim ognjištima, čuvaju svoje običaje kao „oči u glavi“.

- Naši običaji, koji postoje u Orahovcu, decenijama, ako ne i vekovima, i danas se poštuju, i kod mladih i kod starih, bez razlike. Deca se od malih nogu uče srpskoj, pravoslavnoj tradiciji. Božić se i pre dočekivao na sličan način, samo što je sad manje Srba. Bez obzira na to, iako nas je malo, srca su nam puna uvek na najradosniji praznik - priča Miroslava.

Naša sagovornica navodi da se božićni duh oseti još u zoru, na Badnje jutro.

- To je velika radost, kada se badnjak donese u kuću. Ipak, najveća radost je kada uveče dočekujem goste, kada mi dolazi sin sa svojom porodicom - priča ona.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej posetio je Orahovac, gde je u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služio svetu Liturgiju aprila 2019. godine.

Orahovac, Patrijarh Irinej Foto: Privatna arhiva

Patrijarha je u Orahovcu dočekao Episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i brojnim vernicima.

U orahovačkoj Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice patrijarh Irinej služio je Svetu arhijerejsku liturgiju.

On je u besedi okupljenim vernicima pozvao na jedinstvo i slogu kako bismo sačuvali Kosovo i Metohiju.

Video: Patrijarh Irinej: Naš narod na Kosovu nema mogućnost izbora

 

(Dragana Simić/d.simic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miro

    7. januar 2020 | 22:14

    Braco Srbi da dodjemo konacno pameti da nas nikakva ideologija ne ujedinjuje i spasava samo vera u boga i nase sveto pravoslavlje.Hristos se rodi braco ma gde bili🙏🇷🇸❤️

  • Ja

    7. januar 2020 | 23:24

    Христос се роди!!!Срећан Божић Срби моји драги на Косову и Метохији.Бог вам све добро у животу дао.Велики поздрав за Ораховац

  • pedja

    7. januar 2020 | 23:08

    ORAHOVCU BAŠTO RAJSKA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA