• 3

Meštanin Bačkih Vinograda držao 3 divlje guske u dvorištu: Sada mora da plati 30.000 dinara

S. K. nije obavestio Ministarstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

  • 3

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštio je danas da je Prekršajni sud u Subotici osudio S. К. (51) iz Bačkih Vinograda na novčanu kaznu od ukupno 30.000 dinara, jer je utvrđeno da je u svom dvorištu držao tri jedinke strogo zaštićene vrste ptice divlje guske (Anser anser) bez dokaza o legalnom poreklu.

U saopštenju je naveden da S. K. pri pronalaženju divljih ptica u prirodi nije obavestio Ministarstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kako je predvideo Zakon o zaštiti prtode.

Ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Nikola Stojnić naveo je da je uzimanje iz prirode i držanje strogo zaštićenih vrsta u zarobljeništvu zakonom kažnjiv oblik ugrožavanja strogo zaštićenih vrsta životinja.

- Ne postoji opravdanje za držanje divljih životinja u zarobljeništvu. Nažalost, pojedinci misle da se divlje guske iz prirode mogu držati kao ukrasna živina, što nije tačno - kazao je on i pozvao one koji pronađu strogo zaštićene divlje životinje u prirodi da se bez odlaganja jave nadležnim institucijama kako bi one bile na zakonski način zbrinute i što pre puštene na slobodu.

Divlje guske su oduzete od S. К. i smeštene u Prihvatilište za divlje životinje u palićkom ZOO vrtu do oporavka i puštanja u prirodu.

Video: Ovo je priča o nestvarnoj ljubavi jednog čoveka i jata ptica

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

  • Dejan

    Nešto mi nije jasno, On je kažnjen zato što ih je držao u dvorištu, a Oni ih leče u zoološkom vrtu, znači u kavezu.

  • markan

    a sta ako su same sletele u dvoriste i ne zele da odu do proleca drzavo juri lopove i pijane za volanom

  • Pop

    Dolazim do zaključka da moram da budem zoolog da bi poznavao prvo koje životinje su zaštićene a koje ne, drugo ako nisam zatvorio životinje u kavez i one su se šetale slobodno i bile su hranjene a nisu bile zlostavljane što bih bio kažnjen, totalne nebuloze hvataju se pojedinci velikozaštitnici kao da ih je spremio za klanje. Totalna ne tolerancija odvešće nas voma daleko od ljudskog.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima