≫ 

Meštanin Bačkih Vinograda držao 3 divlje guske u dvorištu: Sada mora da plati 30.000 dinara

S. K. nije obavestio Ministarstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

  • 3
Divlje guske u Somboru. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštio je danas da je Prekršajni sud u Subotici osudio S. К. (51) iz Bačkih Vinograda na novčanu kaznu od ukupno 30.000 dinara, jer je utvrđeno da je u svom dvorištu držao tri jedinke strogo zaštićene vrste ptice divlje guske (Anser anser) bez dokaza o legalnom poreklu.

U saopštenju je naveden da S. K. pri pronalaženju divljih ptica u prirodi nije obavestio Ministarstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kako je predvideo Zakon o zaštiti prtode.

Ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Nikola Stojnić naveo je da je uzimanje iz prirode i držanje strogo zaštićenih vrsta u zarobljeništvu zakonom kažnjiv oblik ugrožavanja strogo zaštićenih vrsta životinja.

- Ne postoji opravdanje za držanje divljih životinja u zarobljeništvu. Nažalost, pojedinci misle da se divlje guske iz prirode mogu držati kao ukrasna živina, što nije tačno - kazao je on i pozvao one koji pronađu strogo zaštićene divlje životinje u prirodi da se bez odlaganja jave nadležnim institucijama kako bi one bile na zakonski način zbrinute i što pre puštene na slobodu.

Divlje guske su oduzete od S. К. i smeštene u Prihvatilište za divlje životinje u palićkom ZOO vrtu do oporavka i puštanja u prirodu.

Video: Ovo je priča o nestvarnoj ljubavi jednog čoveka i jata ptica

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    2. januar 2020 | 00:55

    Dolazim do zaključka da moram da budem zoolog da bi poznavao prvo koje životinje su zaštićene a koje ne, drugo ako nisam zatvorio životinje u kavez i one su se šetale slobodno i bile su hranjene a nisu bile zlostavljane što bih bio kažnjen, totalne nebuloze hvataju se pojedinci velikozaštitnici kao da ih je spremio za klanje. Totalna ne tolerancija odvešće nas voma daleko od ljudskog.

  • Dejan

    2. januar 2020 | 08:29

    Nešto mi nije jasno, On je kažnjen zato što ih je držao u dvorištu, a Oni ih leče u zoološkom vrtu, znači u kavezu.

  • markan

    2. januar 2020 | 06:58

    a sta ako su same sletele u dvoriste i ne zele da odu do proleca drzavo juri lopove i pijane za volanom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA