• 8

Slavimo Svetog Ignjatija Bogonosca: Isus ga je držao u rukama, a car bacio lavovima

Ignjatije se Boga nije odrekao ni kada su ga rastrgle zveri

  • 8

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas Svetog Ignjatija Bogonosca, "koji je stalno u srcu i na usnama nosio ime Boga živoga" a koga je "kao malog, Isus držao na rukama".

Prema predanju vezanom za ovu slavu u Srba, Gospod je, podučavajući svoje učenike smernosti, uzeo jedno dete i rekao: "Ko se ponizi kao dete ovo, onaj je najveći u Carstvu nebeskom".

To dete bio je Ignjatije. Kada je odrastao, bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova, a kasnije episkop u Antiohiji, gde je prvi uveo antifonski način pojanja u crkvi. To je pojanje za dve pevnice tako da kad na jednoj strani pojanje prestane, na drugoj počinje, a ovaj se način pojanja Svetom Ignjatiju čudotvorno otkrio.

U to vreme je car Trajan, prolazeći kroz Antiohiju u ratnom pohodu protiv Persije, čuo za Svetog Ignjatija i pokušao da ga savetima i pretnjama, čak ponudom senatorske titule, okrene od vere. Kad nije uspeo, naredio je da ga okovanog pošalju u Rim i bace u arenu pred zveri.

Teški put od Antiohije do Rima svetitelj je proveo u molitvi i želji da strada za Gospoda. Lavovi su ga rastrgli u rimskoj areni 106. godine.

Od svetitelja i mučenika ostalo je samo njegovo srce ispunjeno ljubavlju za Gospoda Isusa Hrista.

Prema običajima kod Srba, na današnji dan se ponegde mesi kolač i deli deci, ali ih prvo povuku za uvo da što više porastu u novoj godini.

Video: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(Telegraf.rs/Mondo)

Komentari

  • Sajla

    Srećna slava svima koji slave ovog divnog Sveca, slavili dugo i prenosili Slavu na mlađe generacije, da ne zaboravimo ko smo. Srećno i dugovečno!

  • Boža zemunac

    Bravo redakciji Telegrafa na lepom članku. Bogu hvala danas je i moja slava. Svima koji slave Svetog Ignjatija Bogonosca želim srećnu slavu. Živi bili i Bog vas čuvao.

  • Danilo

    Srećna slava svim gostima i domaćinima koji slave svetog Ignjatija

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima