• 4

Slavimo Oce: Deca vezuju očeve, oni se "odvezuju", ali i domaćice imaju važnu ulogu na ovaj praznik

Kanap, konac, šal, maramu, kaiš... Sve unapred pripremiti!

  • 4

Na današnji dan deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce ili majke na Materice.

Deca potom čestitaju praznik, a očevi im dele slaktiše i druge poklone i na taj način se "dreše".

Običaj je da se na Oce vezuju svi muškarci, kako ukućani, tako i oni koji su vam došli u kuću, a koji imaju decu.

Noge im se vezuju za neki predmet kao što su krevet, stolica, sto, kako ne bi mogli da ustanu. Deci pri vezivanju često pomažu majke ili bake.

Nekada davno "otkup" za odvezivanje sastojao se u voću ili pripremljenom odevnom predmetu, ali sada se deca uglavnom daruju igračkama, knjigama ili novcem.

Oci, Materice i Detinjci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cela porodica. Veoma je važno da se porodica danas okupi i provede prijatne trenutke zajedno. Zato, domaćice, dajte sve od sebe u kuhinji danas!

Ovi praznici i običaji koji su u vezi s njima doprinose jačanju porodice, slozi u njoj, razumevanju, poštovanju između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom, a porodica je temelj društva, države i Crkve.

Video: Kako da sačuvate novogodišnju jelku od mačke?

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Ana

    Ja nisam danas pustila decu kod oca, mislim da je to stari, bezvezni, paganski obicaj. Uostalom, razvedeni smo i to ne bez razloga. Zapamtite, muskarac koji nije dobar zeni nije ni deci. Ovo je moje misljenje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima