• 20

Biković o Božiću, Rusima...: "Bog ne želi da prisili čoveka da ga voli, na osobi je da otkrije veru"

"Za to je potrebno stvoriti prostor, a taj prostor se stvara postom. Sve je to napisano, taj post i to čišćenje svojih misli"

  • 20

Glumac Miloš Biković, koji svoju karijeru, kao i život, bazira na relaciji Srbija - Rusija, u prazničnom intervjuu za Telegraf.rs govorio je o očuvanju vere, postu, Božiću.

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika, glumac će provesti sa porodicom.

- Božić ću provesti u krugu porodice, u skladu sa tradicijom. Za mene je važno da na te datume kao što su Božić, Uskrs, budem na liturgiji. Važno je to činiti što je moguće redovnije, ali na Božić i Uskrs sigurno - kaže Miloš Biković.

Miloš Biković

Miloš Biković Foto: Shutterstock, Nikola Tomić

Miloš kaže da je vera u Boga lična stvar svake osobe i da samo čovek može od sebe napraviti vernika.

- Teško čovek može nekom drugom čoveku da poruči zato što je to intimni doživljaj i mislim da tu Bog ne dozvoljava bilo kome da se meša do te mere da ne može da prisili čoveka ni da ga voli. Ni to ne radi.

Ali, mislim da kada čovek se dovoljno potrudi da svoju veru i tradiciju, to jest svoju veru i veru svojih predaka, na neki način pretvori u religiozno iskustvo, onda sve te priče o crkvi kao o sistemu, o poluzi vlasti u crkvi kao o sredstvu za upravljanjem narodima padaju u vodu, jer čovek oseća da tu ima nešto više.

Kada čovek prvi put doživi religiozno iskustvo, on to prepoznaje. Za to je potrebno nastrojiti frekvenciju svojih misli. Za to je potrebno stvoriti prostor, a taj prostor se stvara postom. Sve je to napisano - objašnjava glumac.

Ceo intervju, u kojem ovaj mladi produhovljeni čovek govori, između ostalog i o postu, ali i o odnosu Srba i Rusa, pogledajte u videu na početku teksta.

(D. Ivanović/Telegraf.rs)

Komentari

  • DRagutin

    Bravo Bikoviću! Ali kako to objasniti ljudima pa da prestanu da veličaju deda mraza! Ej bre, deda mraza! Još se ljute kada kažeš nešto protiv njega!

  • Vajna

    Hristos se rodi! Pa, Miloše da te ne hvalimo onda, jer znamo ko hvali... Stvarno je blagosloven, u stvari blagosloven je svako naravno, ali malo više onaj koga Gospod ne prizove sebi i pokajanju kroz bolesti i teške zivotne situacije, nego da se sam covek zapita o svojoj sustini i cilju postojanja i da pronadje odgovor na pravom mestu i nastavi tim putem.. Slava Bogu za sve.

  • Сам свој мајстор

    Његов рођени брат је монах, тако да он много више зна о вери од вас који га стављате у негативан контекст.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima