• 14

Božićna poslanica Irineja: Pravoslavnu veru čuvati po svaku cenu

Ako sav svet leži u zlu strasti i grehova, a stvarno leži, onda nijedan čovek da ne uzima učešća u njemu, to jest u delima tame - naveo je patrijarh i ukazao da smo slobodni onoliko, koliko smo slobodni od greha i tek kao takvi slobodni smo, kaže, za bogoopštenje

  • 14

Pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu, a ne smemo zaboraviti ni Staru Srbiju, odnosno Kosovo i Metohiju, jasenovačke i žrtve drugih stratišta, glavne su poruke patrjarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja u Božićnoj poslanici

Poglavar srpske crkve poručio je i da poslenike, ma koliko oni bili zaslužni, treba podsećati da se ništa ne čini bez sloge i jedinstva sa svima ostalima; ništa na silu, da se, kako kaže, ne bi cepala Hristova nerukotvorena riza, odnosno da se ne bi skrnavio u nama lik Bogomladenca Hrista.

- Svuda, dakle, da važi pravilo lečenja sebe i drugih na blag, istinit i svetootački način - istakao je patrijarh.

- Ne smemo - ukazao je, "zaboraviti našu Staru Srbiju (Kosovo i Metohiju), prema kojoj treba da se ophodimo kao prema srpskoj zavetnoj misli, reči i nasleđu - neodvojivim od našeg narodnog bića".

Božićno seoce

Foto: Grad Beograd

- Jer, upravo su o tome svojom krvlju svedočili horovi srpskih mučenika i novomučenika svih vekova. Danas na Božić najsvečanije pomenimo kosovske, jasenovačke, gradinske, i mučenike sa svih ostalih stratišta. Mi im se za pomoć molimo da i sami lično ispovedimo svoju crkvenu pravoslavnu veru u Bogomladenca Hrista, do samoga kraja, ne bojeći se da o njima svedočimo pred svima - poručio je patrijarh u Poslanici objavljenoj na sajtu SPC-a.

Kao jedno od najbolnijih pitanja od svih, on je spomenuo čedomorstvo, ali i spremnost, kako kaže, ustrojitelja novoga sveta da nam iz naših ruku istrgnu naš osveštani život u svakom pogledu, pa i u pogledu samih polova i hrišćanskoga braka, i da nas uvedu tamo kamo ljudska misao i reč, delo i ljudska noga dosad nisu kročili.

- Zato je veoma važno kako ćemo mi živeti i celokupno naše potomstvo i na čemu će ono graditi dom svoga sveukupnog hrišćanskog postojanja - jer, istakao je patrijarh, sva naša dela će na kraju biti ispitana "ognjem blagodati Božje".

Čestitajući Božić i danas mnogostradalnom srpskom narodu u otadžbini i rasejanju, on je poručio i da je glavno brinuti o tome kako ćemo živeti, da bismo i sve naše svete pretke mi imali na svojoj strani na "Hristovom pravednom Sudu".

- Ako sav svet leži u zlu strasti i grehova, a stvarno leži, onda nijedan čovek da ne uzima učešća u njemu, to jest u delima tame - naveo je patrijarh i ukazao da smo slobodni onoliko, koliko smo slobodni od greha i tek kao takvi slobodni smo, kaže, za bogoopštenje.

Istakao je i da je naša sveta dužnost da nosimo krst istorijskih događaja i iskušenja u svim pomesnim crkvama kao zajedničkim, ali i da je sveta dužnost i obaveza svih pomesnih pravoslavnih crkava da jedna drugu poštuje i uvažava.

Video: Božićna trpeza ne postoji bez nje: Česnicu ćete lako napraviti ako pratite ovaj recept

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    ❤️♥️❤️♥️

  • 🐤

    Srecan Badnji dan,,da sloga i mir vladaju medju ljudima.

  • Jugoslav

    Ne postoji pravoslavna vera, postoji pravoslavna religija.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima