• 11

Slavimo Svetog Stefana, prvog mučenika za hrišćansku veru: Ovo danas morate da uradite u svom domu

Ovaj svetac ubijen je kad je imao 30. godina, a poslednje reči su mu bile "Gospode, ne uračunaj im greh ovaj"

  • 11

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Stevanjdan, jednu od slava koje se najviše praznuje u srpskom narodu. Takođe, danas je treći dan Božića.

Treći dan Božića posvećen je svetom prvomučeniku Stefanu. Prvi je od sedmorice đakona koga su rukopoložili sveti apostoli, pa se naziva i arhiđakon.

Prvi je mučenik za veru hrišćansku, te je nazvan i Prvomučenik Stevan. Kao propovednik u Jerusalimu, kamenovan je do smrti. Mučenje svetog Stefana koji je zapravo bio prvi mučenik za istinu njenog sina, posmatrala je i Presveta Bogorodica sa svetim Jovanom Bogoslovom. Ovaj svetac ubijen je kad je imao 30. godina, a poslednje reči su mu bile "Gospode, ne uračunaj im greh ovaj".

Manastir Sveti Stefan Slanci

Foto: Facebook/Манастир Свети Стефан Сланци

Svetom Stefanu je u našoj zemlji posvećeno više od 40 hramova. Kao krsnu slavu ovog svetitelja slavi i Republika Srpska, koja je i osnovana na današnji dan 1992. godine.

Mnoštvo je narodnih običaja i verovanja o Stevanjdanu. Najvažniji posao je iznošenje božićne slame iz kuće. Ne baca se, već stavlja u raklje voćki, pčelinjak, vinograd, kokošarnik ili privredne zgrade. Veruje se da štiti voćnjake od grada. U Vojvodini, božićna slama uklanja se još tokom noći, u prvim minutima Stevanjdana. Slamu uklanjaju žene, ćuteći – da se ne čuje kako odlazi Božić.

Žito kojim se "gađao" domaćin pri unošenju badnjaka na Badnje veče takođe se danas prvi put sklanja sa poda.

Video: Hrvatski istoričar tvrdi: Srpska slava vuče korene iz Lepenskog vira

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Tina

    Rimljani su imali svoje porodicne bogove tako da drzanje slave je povezano s tim. Samo su bogovi uzeli lik svetaca. Inace svecima se to ne bi uopste svidjalo jer oni su svu slavu davali iskljucivo Bogu Stvoritelju.

  • !

    Srecna slava svima koji slave

  • 👤

    Срећно и наздравље било свима који славе светог Стефана. Бог вам добро дао, добри роде и најбољи народе српски.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima