Ubuduće veći broj dana godišnjeg odmora u zdravstvu: Svi noviteti novog kolektivnog ugovora

Novi trogodišnji kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu ima nekoliko noviteta

  • 54
Kolektivni ugovor, lekari Foto ilustracija: Telegraf/Profimedia/Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Zaposleni u zdravstvu koji rade specifične poslove od danas imaju pravo na odmor i do 40 dana. Svi koji rade u ovom sektoru više neće biti svakodnevno pripravni odnosno na stendbaju posle radnog vremena za slučaj hitnosti, a ovu obavezu sada imaju i vozače i drugo nemedicinsko osoblje... Takođe, omogućeno je i  da jedna ustanova iz druge preuzima zaposlene.

Ovo su odredbe novog Posebnog kolektivnog ugovora koje je danas počeo da se primenjuje a koji su ministar zdravlja Zlatibor Lončar i predstavnici dva reprezentativna sindikata potpisali 31. decembra prošle godine.  Lončar je ugovor potpisao sa predsednikom Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoranom Savićem i predsednikom Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" Zoranom Ilićem.

Za razliku od prethodnog koji je važio godinu dana, ovaj dokument važiće  tri godine.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić kaže za Telegraf.rs da je ovim dokumentom bolje regulisano polje pripravnosti, zatim odredbe koje se tiču godišnjih odmora i plaćenog odsustva.

Kolektivni ugovor zdravstvo, potpisivanje Foto: Ministarstvo zdravlja

- Ovaj dokument ne razlikuje se mnogo od prehodnog, ali smo se trudili da neke odredbe poboljšamo, isto tako neke preciziramo, usaglasimo sa donetim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i  zdravstenom osiguranju. Malo bolje smo regulisali polje pripravnosti da ne bi dolazilo do zloupotreba, i da se ograniči koliko zaposleni može biti pripravan na nedeljnom ili mesečnom nivou. Takođe, sada pripravnost u skladu sa zakonom važi i za nemedicinske radnike kao što su vozači a ne samo za zdravstvene pošto postoji potreba da i oni budu pripravni - kaže Savić za naš portal.

Po isteku radnog vremena zbog specifičnosti posla, zaposleni u zdravstvu moraju da bude pripravni odnosno dostupan radi pružanja zdravstvene zaštite. Do sada se dešavalo da pojedini lekari, sestre budu pripravni svakodnevno, što se više neće dešavati.

Operacija Pixabay

- Znači, ja završim svoju smenu u 14 časova i idem kući. U slučaju potrebe da se desi neka hitna operacija mene nadređeni može da pozove da dođem kako bi pružio hitnu medicinsku pomoć. Moram da budem dostupan, ne smem da napuštam mesto u kojem stanujem da bih mogao što pre da se odazovem radi pružanja zdravstvene zaštite. E, ta pripravnost nije bila ograničena prethodnim kolektivnim ugovorm a sad jeste.

- Zaposleni ne može da bude priprtavan celog meseca iliti od 14 do 7 ujutru svakog dana celog meseca. Zaposleni sada može da bude pripravan najviše polovinu od slobodnih sati. To se odnosi i na sestre, i na tehničare i na lekare a od sada i na nemediscinsko osoblje  - objašnjava Savić i dodaje da ukoliko zaposleni želi, može da bude i duže pripravan.  

Naš sagovornik kaže da su omogućeni i duži godišnji odmori, pa će tako umesto 35 dana, neki beli mantili imati i po 40.

- Pokušali smo da omogućimo zaposlenima što duži godišnji odmor. On je 35 radnih dana a za zaposlene koji radi na poslovima koje smo mi naveli u članu 38 Kolektivnog ugovora moguće je i do 40 radnih dana jer rade i neke specifične poslove pod posbenim uslovima. Tako do 40 dana mogu da imaju zaposleni u službama hitne pomoći, urgentnim centrima, timovima za transplantaciju, operacionim salama, intezivnoj nezi... Tih 40 dana je bilo i u prethodnom ugovoru ali je sada sve jasnije precizirano  - navodi naš sagovornik i dodaje da ovaj Kolektivni ugovor jasno precizira u kojim slučajevima zaposleni ima pravo i na koliko plaćenog odustva kako bi se sprečile zloupotrebe.

Doktori, lekari, bolnica, medicinska sestra Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Na pitanje da li se KU dotakao zapošljavanja i zarada, kaže da se, nažalost, plate zaposlenih od 2000. godine ne regiulišu kolektivnim ugovorom što je slučaj u celom svetu. Dodaje i da je Kolektivni ugovor, što se tiče zapošljavanja, samo precizirao obavezu poslodavc da konkurs mora da objavi na internet stranici i na sajtu ustanove i Ministarstvu zdravlja:

Ostavili smo mogućnost preuzimanja ukoliko je zaposleni već u sistemu zdravstvene zaštite, odnosno da može iz jedne ustanove da pređe u drugu. 

(Lj. Račić) 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delija

    9. januar 2020 | 20:48

    Fond sati mi je 168...ja Imam 200...mesecno jer nema ko da radi... Pa radim sa jednim slobodnim danom... I onda mi kazu da nemam prava na prekovremeni rad... E to je nasa drzava... A neko ko radi u oravnoj sluzbi I ko mi obracunava platu.. Vozi audija.. Ja dolazim autobusom na posao.. 10000 din. Mesecno neko samo od mene uzima za 32 sata prekovremenog rada... Inace radim u zdravrstvu I postujem svaku struku.. Svaki posao... Sramota I bruka.... Ovo sto pisu usvojen zakon... Ma da... Sigurno.... Meni kazu zakonski ne smem 3 slobodna Dana da imam... A da radim 3 smene zaredom za to zakon ne postoji.. Banda

  • Bravo! Samo još stop za kursadzije! 🔙⛔🚧

    9. januar 2020 | 20:56

    Ustavom i Zakonom doneti član, stav da prilikom zapošljava medicinskog kadra konkretno mislim na srednju stručnu spremu, da kadar koji je redovno pohađao srednju medicinsku državnu školu da bude prioritet prioriteta! Dosta nam je sto razne sa vanrednom medicinskom školom smatraju da imaju ista prava! Prekvalifikovane umetnice, zanatlije i sl. Nekima više je za zvanje medicinska starleta, znanje nula ali neke preko izgleda pa na fb i Instagramu ko mamac za klenove! Njihovim znanjem bilo bi više mrtvih nego izlečenih! Njihovo znanje ne može da priđe deci koja su u dve smene završavali medicinsku školu i mučila se! Samo prave zabune na konkursima! Što dalje od državnih institucija! Privato kome trebaju potencijalne ubice, neka ih zapošljavaju!

  • Delija

    9. januar 2020 | 20:10

    A ja radim u jednoj ustnovi Sam na 40 pacijenata... Nocne smene... Niko te ne pita.... Onkolosko odeljenje... Trebali bi doci gospodine ministre... I naravno zaposliti oseoblje.. Ovo je bruka I sramota..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA