≫ 

Sahranjen iguman Jovan Nikitović: Starešina manastira Vujan poginuo u nesreći na Badnji dan

On se upokojio u Gospodu na Badnji dan

  • 3

Iguman manastira Vujan Jovan Nikitović, koji je poginuo na Badnji dan, sahranjen je danas 9. januara u porti manastira. Opelo je počelo u 13 časova, a služio ga je episkop žički Justin sa sveštenstvom.

Na sahranu u manastiru od podneva su pristizali ožalošćeni i vernici. Među njima su bili i čelnici opština Čačak i Gornji Milanovac. Kako je javio reporter Telegraf.rs sa lica mesta, vozila su pristizala u koloni, a policija je morala da reguliše saobraćaj.

Sahrana iguman Jovan Nikitović Mnogo naroda na poslednjem oproštaju od voljenog igumana Foto: Telegraf

Iguman Jovan Nikitović se upokojio u Gospodu nakon nesreće koja se dogodila u ponedeljak, 6. januara, oko 14.45 na Ibarskoj magistrali kod Preljine, a na teritoriji grada Čačka. Kako su nam vernici sela nadomak Vujna rekli, igumanu je pozlilo pre nego što je doživeo sudar sa kamionom. Prema njihovim navodima, iguman je imao zdravstvenih problema, a nedavno je tražio pomoć lekara iz Beograda.

Iguman Jovan Nikitović,  sahrana Opelo igumana Jovana Foto: Telegraf.rs

Iguman Jovo, kako su ga zvali, bio je veoma poštovan i voljen u svom kraju. Rođen je kao treće od četvoro dece u Gornjoj Trepči, takođe nadomak Čačka, 1946. godine. Sva deca Nikitovića posvetila su se crkvi. Najmlađi brat Dragutin postao je sveštenik u Čačku, dok su se preostalo troje - Arso, Jovan i Jela zakaluđerili.

Iguman Jovan Nikitović Sahrana igumana Jovana Nikitovića Foto: Telegraf

U manastiru Vujan je ostala samo njegova sestra, monahinja Jela. Njoj se episkop žički gospodin Justin obratio tokom govora na sahrani. Rekao je da će iguman Jovo biti u njihovim molitvama, kao i ona, a da će briga o njoj sada biti njegova briga.

Manastir Vujan i čudesno isceljenje patrijarha Pavla

Manastir Vujan se nalazi na planini Vujan u ataru sela Prislonica kod Čačka. Pripada žičkoj eparhiji.

Istorija ne poznaje tačan datum podizanja manastira, ali se veruje da je to bilo za vreme Nemanjića, o čemu svedoči i jedan stub u svetinji. Obnovljen je 1805. godine, a kao ktitior manastirske crkve navodi se vojvoda Nikola Milićević Lunjevica, deda kraljice Drage Obrenović. On je takođe sahranjen u manastiru.

Iguman Jovan Nikitović Manastir Vujan Foto: Telegraf

U ovom manastiru se tokom Drugog svetskog rata iskušavao Gojko Stojčević, koji je kasnije postao monah Pavle, a decenijama kasnije i srpski patrijarh.  

Patrijarh Pavle se ovde i izlečio od tuberkuloze, u ono vreme neizlečive bolesti. Tuberkoloza se u njemu razvila 1944. godine, kada je Banji Koviljači radio kao veroučitelj u domu za decu izbeglu od Bosne. Kada je jedan dečak ušao u Drinu i počeo da se davi, budući sprski patrijarh je skočio u ledenu reku da ga spase.

Patrijarh Pavle Patrijarh Pavle Foto: Profimedia/AFP

Nakon toga je oboleo od tuberkoloze i lekari su mu davali samo tri meseca života. U manastiru Vujan molio se za svoje zdravlje pred moštima nepoznatog sveca, koje se nalaze u priprati manastira.

Manastir Vujan Mesto gde se nalaze mošti vujanskog sveca Foto: Telegraf

Molitve su bile uslišene. U ovoj svetinji se čuva krst koji je patrijarh Pavle izrezbario britvom dok je u njemu boravio kao iskušenik i na čijoj poleđini se nalazi posveta: "Manastiru Vujnu, o isceljenju, priloži rab božji Gojko, 1946".

(B.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    9. januar 2020 | 13:42

    Vecnaja pamja oce Jovo i molite Hrista Boga za nas gresne 😢💐❤️🙏

  • Mihailo

    9. januar 2020 | 18:47

    Mili oce Jovo otisao na bolje mesto, gde nema bola, lazi, suza i gde nema kraja... Neka bi ti Gospod Bog podario Carstvo Nebesko... Vecnaja pamja...

  • Kalimera

    9. januar 2020 | 23:10

    Slava mu. Ocigledno je da je bio voljen i dobar covek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA