• 4

"Krvavi januar" boli 78 godina: Tog dana su fašisti izveli jedan od najsvirepijih zločina u Banatu

Trećeg dana pravoslavnog Božića i na dan slave Svetog Stefana, 9. januara 1942. godine, fašisti su pogubili 150 rodoljuba

  • 4

Komemoracijom, služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenik na Žitnom trgu u Zrenjaninu danas je obeležena 78. godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao "krvavi januar" i "krvavi srpski Božić".

Na sajtu Grada Zrenjanina podseća se da su trećeg dana pravoslavnog Božića i na dan slave Svetog Stefana, 9. januara 1942. godine, fašisti izveli jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije kada su u Zrenjaninu, tadašnjem Petrovgradu, Kikindi, Dragutinovu, danas Novom Miloševu i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba.

Godisnjica banatskog krvavog januara

Foto: zrenjanin.rs

Takođe, trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora, a potom su njihova tela na zaprežnim kolima proneta centralnim gradskim ulicama i obešena na Žitnom trgu, gde su stajala do sutradan.

Na sajtu grada navode da među njima nisu bili samo komunisti, već i obični građani i slobodarski opredeljeni ljudi, koji nisu želeli da prihvate nemačku okupaciju, a među njima su bili i neki od organizatora antifašističke borbe u srednjem Banatu - Lazar Mijatov, skojevka Olga Ubavić i Ivan Vioglavin.

Godisnjica banatskog krvavog januara

Foto: zrenjanin.rs

Vence na spomenik su položili predstavnici Grada Zrenjanina i Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata - SUBNOR Zrenjanin.

Pomen je služio sveštenik Srpske pravoslavne crkve, jerej Miodrag Stanojević.

Godisnjica banatskog krvavog januara

Foto: zrenjanin.rs

Spomen-obeležje na Žitnom trgu otkriveno je povodom obeležavanja Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu, 7. jula 1986. godine.

(Telegraf.rs/ zrenjanin.rs/ Tanjug)

Komentari

  • Voja

    Sta fasisti nije istina to su uradili nemci i nemacka a ne fasisti

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima