• 1

Velika prognoza za narednih 6 meseci: Januar i februar blagi, a mraz se očekuje kad mu vreme nije

U trećoj dekadi januara očekuju se slabi i umereni mrazevi

  • 1

Republički hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za narednih šest meseci. Evo šta nas čeka već ovih dana.

Blaži i prosečno vlažan januar

Što se tiče prvog meseca ove godine, očekuju se nešto blaže temperature, ali ne zadugo. Naime, u trećoj dekadi januara očekuju se slabi i umereni mrazevi, navodi se na sajtu RHMZ.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

Sneg, zima, grane pune snega

Foto: Shutterstock

U Beogradu i široj okolini minimalna temperatura od 1.3, a maksimalna oko 5.4 stepeni. Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 42 mm.

Blaži februar, sa prosečnim padavinama

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, u Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 1 stepen, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha tokom febuara biće oko 7.5 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 6 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 27 mm.

Topliji i prosečno vlažan mart

Što se marta tiče, takođe su previđene temeprature nešto iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će minimalna temperatura vazduha biti oko 4 stepen, a maksimalna oko 13.3ºS. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 8 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 32 mm.

Topliji i malo suvlji april. Mala verovatnoća za pojavu jakih mrazeva u prvoj polovini aprila

U aprilu nas oečkuje mesec sa nešto manjim padavinama, a minimalne temperature očekuju se oko 9 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura oko 19.1ºS.

prozor, zima, hladnoca, sneg, mraz, led

Foto: Pixabay.com

Mesečna suma padavina tokom aprila biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 9 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 44 mm.

Međutim, RHMZ upozorava da su mogući jaki mrazevi u prvoj polovini aprila

Malo topliji i suvlji maj

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne od 13.8ºS, dok će maksimalna temperatura tokom maja biti oko 24.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom maja biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 18 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 31 mm.

Topliji i prosečno vlažan jun

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 17.2ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 28.3ºS.

srbija

Foto: Pixabay/volim_cipele0

Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 87 mm.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima