• 2

Teranje Božića u sremskim Martincima: Kad konjanici posećuju kuće u kojima ima devojaka za udaju

Ovo je vrlo stari običaj koji se i danas neguje u mnogim selima, naročito u Sremu

  • 2

Stari sremski običaj teranja Božića obnovljen je u Martincima. Konjanici su kaskali ulicama, posećivali svoje najbliže, a velik broj domaćina ih je radosno dočekao vinom, rakijom i slatkim đakonijama.

Teranje Božića odnosno vijanje Božića priređuje se obično drugog, trećeg, a ređe prvog dana praznika. Momci i tek oženjeni muškarci oblače svečana odela, isteruju konje, ogrću ih ćilimom i okite peškirima i praporcima. A onda pevajući uzjašu konje i kaskaju ulicama. Konjanici svraćaju u one kuće u kojima ima devojaka za udaju ili kod rodbine, gde ih časte pićem i kolačima. Ovo je vrlo stari običaj koji se i danas neguje u mnogim selima, naročito u Sremu.

teranje Božića u Martincima

Foto: Sirmiuminfo

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica podržava obnovu običaja:

- Za Božić su vezani brojni običaji i obredi, jedan od običaja koji postoji od davnina, a obično se izvodi na drugi ili treći dan Božića jeste i božićno jahanje ili tzv. teranje Božića. To je običaj koji podrazumeva da se konjanici okupljaju uparađeni sa okićenim konjima ukrašenim peškirima, praporcima, ćilimima, zatim idu, kaskaju seoskim ulicama. Obilaze domove svojih prijatelja, komšija, rodbine. Posećuju ih i čestitaju Božić, prenose praznične pozdrave, obilaze sve one koji im širom otvaraju kapije svojih domova i koji su spremni da ih dočekaju, da ih ugoste, da ih počaste vinom, rakijom i kolačima - kaže Samardžić.

teranje Božića u Martincima

Foto: Sirmiuminfo

- Nekada je ovaj događaj bio masovniji kada su se konji više koristili u poljoprivrednim radovima, danas je mehanizacija malo potisnula plemenite životinje iz štala, ali lepa je slika, lepo je videti juče u Kuzminu, danas ovde u Martincima, posle više od 20 godina da ovaj običaj i dalje živi, da ga neguju mladi ljudi. Ove godine su im se pridružili i tamburaši, muzičari su obogatili događaj i doprineli da on bude svečaniji, onako kako i priliči najradosnijem hrišćanskom prazniku. Učestvuju deca, vozaju se na fijakerima i špediterima, zajedno sa svim ovim konjanicima kaskaju seoskim ulicama, obilazeći selo, posećujući svoje najbliže i sve one koji koji su spremni da ih dočekaju - navodi Samardžić.

teranje Božića u Martincima

Foto: Sirmiuminfo

Sa teranjem Božića konjanici kreću rano ujutru pevajući "Roždestvo tvoje". Ljubitelji tradicije, vratili su stare običaje u Sremu i nadaju se da će nastaviti to da rade svake godine.

teranje Božića u Martincima

Foto: Sirmiuminfo

- Pozdravljam sve prijatelje, kolege konjare koji su došli da uveličaju našu manifestaciju koju mi posle 25 godina u selu Martinci pokušavamo da vratimo, da obnovimo naše običaje koji su jako lepi. Prošle godine smo u Kuzminu moj kolega Anđelko i ja, obećali da ćemo dati sve od sebe, da to vratimo taj običaj i u naše selo. Hvala svima koji su nam pomogli da se prisetimo starih običaja, kako je to nekada bilo. Mnogi ljudi su nas podržali, nadamo se da ćemo nastaviti ovu tradiciju i običaje i dalje - rekao je Aleksandar Žilić iz Martinaca.

teranje Božića u Martincima

Foto: Sirmiuminfo

Običaj je da svraćaju u svaku kuću, gde je domaćin otvorio kapiju, kako bi čestitali Božić i poželeli dobru i plodnu godinu i napredak. Uz zdravice, raširene ruke domaćina, sabrani sa svih ovdašnjih strana u Martincima, još jednom su zajedno terali Božić.

Pauza od 25 godina

Anđelko Pavlović, domaćin, kaže:

- Okupili smo se ovde treći dan Božića da jašemo, posle 25 godina. Doselio sam se pre godinu dana iz Mitrovice, u Martince pošto volimo konje, zbog toga smo i došli na selo da živimo. Ponovo smo oživeli tradiciju i u našem teranju Božića učestvuju konjari komšije iz Kuzmina, Laćarka, Šida, Adaševaca i svih okolnih sela. Konjanici su jahali kroz selo do crkve i potom su išli po kućama.

teranje Božića u Martincima

Foto: Sirmiuminfo

Kod bliže rodbine, a posebno kada bi u kuću navratio novi zet ili unuk, jahač bi trebalo da dobije košulju, a preko ramena mu se vezuje belo platno, a konju za uzde peškir. Iznosi se posluženje, piju se vino i rakija, a neretko u nekim kućama ovaj običaj pretvori se u pravo veselje uz tamburaše.

teranje Božića u Martincima

Foto: Sirmiuminfo

Tamo gde nema momaka ili mladih ljudi, na Božić su seljani isterivali konje iz svojih štala da se istrče po poljima.

(Telegraf.rs / Izvor: Sirmiuminfo)

Komentari

  • Грмљ

    Divno zemljaci, nek ste živi i zdravi!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima