Šarčević najavio uvođenje virtuelne realnosti i robota u nastavu: A profesori i dalje diktiraju

Prvi korak biće otvaranje Centra za promociju nauke u Beogradu

  • 7
Robot užičko kolo Printskrin: Tanjug

Roboti, virtuelna realnost, hologramske projekcije nastavnika - samo su neke od novina koje će u narednim godinama ući u učionice škola u Srbiji. Ovo je  najavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, objašnjavajući da će sve ovo biti moguće zahvaljujući ugovoru potpisanom sa kineskom kompanijom "NetDragon", svetskim liderom u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije u obrazovanju.

Prvi korak biće otvaranje Centra za promociju nauke u Beogradu, u zgradi Učiteljskog fakulteta u Bulevaru mira. Upravo ovaj fakultet partner je u projektu i njegovi predavači učestvovaće u obukama kolega iz cele Srbije.

- U narednih mesec dana iz Kine će stići oprema, koju donira "NetDragon". Centar će početi da radi do kraja februara, a prvi posetioci biće zaposleni i studenti pedagoških fakulteta i visokih škola, koji će moći da se upoznaju sa primenom novih tehnologija u nastavi - objašnjava ministar Šarčević za Novosti i dodaje:

- Prema ugovoru, ovakve centre otvorićemo i u Novom Sadu i Trsteniku, opremu će i za njih donirati kineski partner, a mi ćemo obezbediti prostor, koji podrazumeva i prenoćište, kako bi prosvetni radnici i studenti iz svih gradovi mogli da dolaze na obuku. Za Centar u Beograd, smeštaj je u studentskom odmaralištu na Avali.

Dron Foto: Pixabay

Obučeni prosvetni radnici svoje znanje prenosiće kolegama. Za uvođenje veštačke inteligencije u škole potrebna su velika sredstva, a ministar kaže da će već budžetom za narednu godinu biti predviđena nabavka opreme. Osim iz državne kase, najavljuje, oprema će stići i sredstvima donatora.

- Realizacija ugovora sa "NetDragonom" ima tri faze - objašnjava Šarčević i nastavlja:

- Prva faza je ova kojom se sada bavimo - otvaranje centara za promociju nauke. U drugoj fazi kineska kompanija će u Beogradu otvoriti razvojni centar, koji će biti priprema za otvaranje fabrike u Srbiji. Biće to jedina fabrika svetskog lidera u ovoj oblasti otvorena van Kine. Biće to velika šansa za Srbiju. Sve ovo dogovoreno je kada je visoka kineska delegacija bila u Srbiji, u okviru inicijative "Pojas i put".

Mladen Sarcevic Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Plan je, kaže ministar, da dogodine nabave opremu za bar po dve škole u svakoj od 17 školskih uprava. U ove škole će dolaziti i učenici i nastavnici iz drugih gradova.

Neće roboti i hologramske projekcije profesora zameniti prave nastavnike, niti će virtuelna realnost zameniti udžbenike.

- To će biti samo pomoćna sredstva koja će nastavu činiti zanimljivijom. Digitalnim učionicama, nastavnom informatike, robotima, dronovima i ostalim uvedenim novinama decu već pripremamo za sve to - kaže Šarčević.

Nastavnici i dalje diktiraju, taj vid nastave još niko ne sankcioniše

Diktiranje je, opštepoznato je, pedagoški potpuno neprihvatljivo. Ubija kreativnost, kvari rukopis, dosadno je... Ako nešto nije u udžbenicima, a nastavnik smatra da je to bitna informacija, sasvim je u redu da to izdiktira. Ali to ne sme da postane praksa.

Pa uprkos tome, nastavnici širom Srbije i dalje se drže dobrog, starog, pasivnog diktiranja.

Da li bi Ministarstvo prvo trebalo toga da se reši, a onda uvede robote? Svoje mišljenje ostavite u komentarima.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma...

    10. januar 2020 | 14:22

    Hologrami I roboti u nastavi, a u vecinu seoskih skola deca idu u poljski wc..

  • Ma...

    10. januar 2020 | 14:27

    Pre 15 god da bi deci bilo zanimljivo uveli kompjutete, to Im dosadilo. Pa projektore, pa digitalne ucionice.. pa more cudesa u nastavu... Jos nam samo hologrami I roboti fale... I to ce Im biti zanimljivo 2, 3 puta... a cinjenica je da su nam deca sve manje obrazovana I da ih sve manje interesuje skola... Vratite stare I oprobane metode u nastavi.

  • Nastavnik

    12. februar 2020 | 21:23

    Eeee... super, dobra ideja! S obzirom da nam se odeljenja gase u centralnoj i južnoj Srbiji zbog sve manjeg broja dece, možemo i robote da stavljamo u klupe. Tako neće biti tehnoloških viškova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA