• 6

Šarčević najavio uvođenje virtuelne realnosti i robota u nastavu: A profesori i dalje diktiraju

Prvi korak biće otvaranje Centra za promociju nauke u Beogradu

  • 6

Roboti, virtuelna realnost, hologramske projekcije nastavnika - samo su neke od novina koje će u narednim godinama ući u učionice škola u Srbiji. Ovo je  najavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, objašnjavajući da će sve ovo biti moguće zahvaljujući ugovoru potpisanom sa kineskom kompanijom "NetDragon", svetskim liderom u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije u obrazovanju.

Prvi korak biće otvaranje Centra za promociju nauke u Beogradu, u zgradi Učiteljskog fakulteta u Bulevaru mira. Upravo ovaj fakultet partner je u projektu i njegovi predavači učestvovaće u obukama kolega iz cele Srbije.

- U narednih mesec dana iz Kine će stići oprema, koju donira "NetDragon". Centar će početi da radi do kraja februara, a prvi posetioci biće zaposleni i studenti pedagoških fakulteta i visokih škola, koji će moći da se upoznaju sa primenom novih tehnologija u nastavi - objašnjava ministar Šarčević za Novosti i dodaje:

- Prema ugovoru, ovakve centre otvorićemo i u Novom Sadu i Trsteniku, opremu će i za njih donirati kineski partner, a mi ćemo obezbediti prostor, koji podrazumeva i prenoćište, kako bi prosvetni radnici i studenti iz svih gradovi mogli da dolaze na obuku. Za Centar u Beograd, smeštaj je u studentskom odmaralištu na Avali.

Dron

Foto: Pixabay

Obučeni prosvetni radnici svoje znanje prenosiće kolegama. Za uvođenje veštačke inteligencije u škole potrebna su velika sredstva, a ministar kaže da će već budžetom za narednu godinu biti predviđena nabavka opreme. Osim iz državne kase, najavljuje, oprema će stići i sredstvima donatora.

- Realizacija ugovora sa "NetDragonom" ima tri faze - objašnjava Šarčević i nastavlja:

- Prva faza je ova kojom se sada bavimo - otvaranje centara za promociju nauke. U drugoj fazi kineska kompanija će u Beogradu otvoriti razvojni centar, koji će biti priprema za otvaranje fabrike u Srbiji. Biće to jedina fabrika svetskog lidera u ovoj oblasti otvorena van Kine. Biće to velika šansa za Srbiju. Sve ovo dogovoreno je kada je visoka kineska delegacija bila u Srbiji, u okviru inicijative "Pojas i put".

Mladen Sarcevic

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Plan je, kaže ministar, da dogodine nabave opremu za bar po dve škole u svakoj od 17 školskih uprava. U ove škole će dolaziti i učenici i nastavnici iz drugih gradova.

Neće roboti i hologramske projekcije profesora zameniti prave nastavnike, niti će virtuelna realnost zameniti udžbenike.

- To će biti samo pomoćna sredstva koja će nastavu činiti zanimljivijom. Digitalnim učionicama, nastavnom informatike, robotima, dronovima i ostalim uvedenim novinama decu već pripremamo za sve to - kaže Šarčević.

Nastavnici i dalje diktiraju, taj vid nastave još niko ne sankcioniše

Diktiranje je, opštepoznato je, pedagoški potpuno neprihvatljivo. Ubija kreativnost, kvari rukopis, dosadno je... Ako nešto nije u udžbenicima, a nastavnik smatra da je to bitna informacija, sasvim je u redu da to izdiktira. Ali to ne sme da postane praksa.

Pa uprkos tome, nastavnici širom Srbije i dalje se drže dobrog, starog, pasivnog diktiranja.

Da li bi Ministarstvo prvo trebalo toga da se reši, a onda uvede robote? Svoje mišljenje ostavite u komentarima.

(Telegraf.rs / Novosti)

Komentari

  • sreca

    ministar prosvete najavio hologramske nastavnike i robote u školama.u školama gde se zidovi raspadaju, gde umesto wc šolja postoje čučavci, gde deca pišu na zelenim tablama, gde informatiku rade u sveskama i gde uče iz udžbenika iz titovog doba.extra.

  • Sudija Dred

    Samo povecajte plate prosvetarima na evropski prosek, pa da vidiskako ce da sve procveta... a robote uvedite u skupstinu, recimo umesto poslanika, smanjite troskove tamo gde su rashodi najveci.

  • ,,Kvari se rukopis"

    Rukopis je jako važan u digitalnoj eri i ucionicama sa dronovima i robotima. :D Ministar se u jednoj recenici posvadja sam sa sobom. :D

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima