• 5

Mihajlo je 6. januara bio zvezda u Leptokariji: Konačno mu je uspelo da prvi dopliva do časnog krsta

Mihajlo Veličković već nekoliko godina pliva za časni krst

  • 5

Grci, slično kao Srbi proslavljaju Bogojavljenje, s tim što se ovaj praznik u Grčkoj proslavlja 6. januara. Glavna zvezda tog dana je u Leptokariji bio Mihajlo Veličković, Srbin koji koji živi u ovom mestu, jer je on doplivao prvi do časnog krsta.

Kako nam je rekao, završio je grčku školu i tu živi već 10 godina.

- Već četiri, pet godina pokušavam da doplivam do krsta. Prošle godine sam bio drugi, a hvala Bogu, ove godine prvi - kaže Mihajlo i napominje da su Grci slični Srbima po svemu.

Grčka, plivanje za časni krst, Mihajlo Veličković

Foto: privatna arhiva

Ako ste pomislili "lako je njima", oni žive na moru, prevarili ste se. Temperature su, bar ovih dana, slične kao u Srbiji. Kako kaže Mihajlo, napolju je temperatura bila 6 stepeni. Za temperatura mora ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali zna da je voda bila ledena. Dok su na plaži navijači slikali i snimali četvoricu mladića bili su ušuškani u tople kape i jakne, što dovoljno govori o temperaturi vazduha.

Grčka, plivanje za časni krst, Mihajlo Veličković

Foto: privatna arhiva

Način plivanja za časni krst je isti kao u Srbiji. Ali su grčke prilike, zbog mora, ipak malo specifične. Kako nam je objasnio Mihajlo, ako su talasi veliki, pop baca krst sa obale, a ako je mirno more, onda ide brodom dalje. Kako vidimo na fotografijama, sveštenik, u gumenim čizmama, je ove godine stajao na obali odakle je hitnuo krst.

U Grčkoj je Bogojavljenje inače neradan dan.

(J. V.)

Komentari

  • Rala

    Bravo mihajlo tisi ponos krusevca

  • Ivica i Ljilja

    Svaka cast dobri covece uvek nam srce zaigra kada se spomene Leptokarija.Supruga i ja smo letnji starosedeoci u tom i mnogo nam je milo kada cujemo nesto lepo o tom mestu vidimo se letos.

  • Toni

    Juce sam bas sa jednim grkom komentarisao u vezo Bozica pitam ga zasto slave kad i katolici ja slavimo mi smo pravoslavci a sta smo mi srbi, rusi, rumuni, bugari,pravoslavci u siriji i ostali pravoslavci u svetu koji slavimo u januaru vi ste pravoslavni izrod rekao sam mu,rekao sam mu jos da ovo sto znam grka slave sedmog januara ili nikako ne slave verovatno komunisti

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima