• 20

Beogradski lekari izvadili tumor od pola metra: Pacijentkinja nije ni znala šta joj raste u stomaku

- Zahvat je obavljen 9. januara, započet je u 8 sati ujutru, a završili smo oko 11. Izvadili smo tumor koji je bio 46 centimetara dužine, 37 širine, a visine 27 centimetara - rekao je za "Telegraf.rs" doktor Vasko Tošić

  • 20

Beogradski tim lekara u Urgentnom centru, na čelu sa hirurgom Vaskom Tošićem izvadio je tumor od 46 centimetara iz pacijentkinje Aleksandre Dmitrov (42) i tako napravio još jedan veliki podvig u zdravstvu.

Upravo sa doktorom Tošićem razgovarali smo o tom ozbiljnom hirurškom zahvatu, ali i stanju u kom se pacijentkinja sada nalazi.

- Aleksandru je na pregled pre Nove godine doveo komšija Miša Bošorović, jer je ona pre nekoliko meseci ostala bez oba roditelja. Otad on brine o njoj i pomaže joj. Kada sam pacijentkinji uradio inicijalna dijagnostika, na osnovu kliničkog pregleda zaključio sam da se radi o tumorskom procesu koji je zahvatio trbušnu duplju. Tada sam tražio dodatne analize, magnetnu rezonancu, uradila je i tumor markere, kao i ginekološki pregled.

Tumod od pola metra, beogradski lekari, operacija

Foto: Privatna arhiva

Shvatili smo da je situacija vrlo ozbiljna i da je hitno potrebna intervencija, te da ne smemo gubiti vreme. Potom su sprovedeni svi pripremni postupci i bila je spremna za operaciju.

Zahvat je obavljen 9. januara, započet je u 8 sati ujutru, a završili smo oko 11. Izvadili smo tumor koji je bio 46 centimetara dužine, 37 širine, a visok 27 centimetara. Zauzimao je celu trbušnu duplju, ali imali smo veliku sreću, jer nije zahvatio nijedan od trbušnih organa - rekao je za "Telegraf.rs" doktor Tošić.

Tumor rastao godinama, bila je malaksala

Na naše pitanje kako je moguće da pacijentkinja nije osetila toliku izraslinu u svom telu, doktor Vasko Tošić objašnjava da je sigurno osetila neku promenu, ali joj nije stvarala bolove, pa se verovatno nije ni podvrgla pregledima.

Tumod od pola metra, beogradski lekari, operacija

Foto: Privatna arhiva

- Komšija Miša koji je preuzeo brigu o Aleksandri nakon smrti njenih roditelja, doveo ju je kada je već bila anemična, malaksala, iscrpljena, jer je to velika izraslina u stomačnoj duplji koja se hranila krvlju i tako joj oduzimala snagu. Rekao bih da se ovde radi o jednom zapuštenom procesu, došla je u poslednjem času i uspeli smo da izvedemo operaciju bez ikakvih komplikacija - kaže doktor Vasko Tošić.

On je objasnio da je svaki tip tumora individualan, pa tako sporije ili brže raste, ali da bi tumor dostigao ovolike dimenzije potrebni su mu meseci, godine.

- Ne može tumor od pola metra da poraste za dva meseca, to je sigurno. Ne znam da li je naša pacijentkinja išla na neke preglede pre ovoga, ali postoje tu razni faktori zbog kojih možda nije pravovremeno reagovala. Ono što je sada jedino važno jeste da je ona dobro i da se oporavlja - naveo je doktor Tošić.

Tumod od pola metra, beogradski lekari, operacija

Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, tokom operacije Aleksandre je prošla bez velikog gubitka krvi, a postoperativni tok ide odlično. Sada se čeka patohistološki nalaz, kako bi se utvrdio karakter tumora koji je odstranjen.

Doktor Vasko Tošić ispričao nam je da je sličan slučaj imao i sa jednom pacijentkinjom iz Bijeljine, pre desetak godina. Međutim, razlika u ta dva tipa tumora bio je taj što je pacijentkinja iz Republike Srpske imala cistični tumor, a Aleksandra meki tumor, te ga je bilo lakše odstraniti.

Za kraj našeg razgovor Vasko Tošić se zahvalio se celom svom timu, a pacijentkinji još jednom poželeo brz oporavak.

VIDEO: Italijanski doktori u Beogradu na najsavremeniji način odstranili tumor

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Komentari

  • Makisa Vojnovic

    Svaka cast timu lekara. Moram samo da kazem da se moja mama nalazila u istom stanju, da je za tumor od 30 kg. Cekano u Sremskoj Kamenici 5 meseci na operaciju, dok joj nije pozlilo pa je prihvatili kao hitan slucaj.

  • Lol

    Bravo za tim nasih lekara!

  • Dasa

    Sve cestitke strucnom timu lekara i komletnog osoblja pri asistiranju na ovom slucaju kao i njihovog hrabrog poduhvata...! Pacijentkinji zelimo brzi i potpuni oporavak...!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima