• 10

Odluka Ministarstva prosvete: Prva velika matura u junu 2022. godine, ukida se prijemni za fakultete

Dekani pojedinih fakulteta ranije su se protivili ovoj odluci, ali je ministarstvo predložilo da se uključe u izradu maturskih zadataka

  • 10

Prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole biće održana u junu 2022. i fakulteti će je priznati za upis, umesto prijemnog ispita, konačna je odluka Ministarstva prosvete Srbije.

Kako je potvrđeno "Večernjim novostima" u Ministarstvu, polaganje mature, koja je bila predviđena za školsku 2020-21, pomereno je za godinu dana kako bi sve pripreme bile uspešno urađene.

List u sutrašnjem broju podseća da su se dekani pojedinih državnih fakulteta ranije protivili da matura bude jedini test znanja, odnosno jedini uslov za upis na fakultete, jer su smatrali da to nije pouzdan način provere i da je potrebno uvesti još neki oblik kontrole znanja.

U Ministarstvu su, međutim, protiv toga, jer smatraju da je za decu stresno da u kratkom roku imaju dva teška ispita i predlažu da profesori fakulteta budu uključeni u izradu maturskih zadataka.

- Pored sertifikacionog karaktera, to jest dobijanja potvrde o završetku srednjeg obrazovanja, državna matura će imati i kvalifikacioni karakter za sve učenike koji žele da nastave školovanje - kažu za "Novosti" u Ministarstvu.

Navode da će se fakulteti unapred opredeliti za nivo određenih predmeta, obaveznih ili izbornih, a nekima, kao što su umetnički, biće ostavljena mogućnost da vrše dodatne provere veština i znanja.

"Novosti" navode i da je u Ministarstvu rečeno da će srednjoškolci imati više probnih ispita, odnosno dva pilot-projekta, u maju ove i maju sledeće godine, a probni ispit biće sproveden i u martu ili aprilu 2022.

Prema ranijim najavama, test na državnoj maturi imaće 40 zadataka, od toga će 10 biti sa osnovnog niova, 20 sa srednjeg i 10 sa naprednog nivoa, a ispit će trajati četiri sata i biće održani istovremeno.

Video: Student u čitaonicu Pravnog fakulteta doneo pisaću mašinu

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentari

  • Nikolina

    Čemu velika matura? Ako želim da upišem pravni fakultet ili stomatološki zašto bih učila i polagala matematiku koja mi na fakultetu neće biti potrebna. Gluposti!

  • Storm

    Haha, sta reci osim haha... Nista vise nije cudno. Tesko nama sa nama samima.... Pamet je ogranicena, glupost nije.

  • Da@

    Treba ukinuti sve prijemne ispite i za srednju i za fax. Mesta ima po skolama.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima