• 3

Dragani je pre 6 godina produžen život transplantacijom jetre: Danas je srećna i ima sina Radovana

U ovom trenutku u Srbiji novi bubreg, jetru, srce, pluća, rožnjače, čeka oko 2.000 ljudi

  • 3

Od početka godine - za samo 12 dana, urađeno je sedam transplantacija. U ovom trenutku tu intervenciju u Srbiji čeka oko 2.000 ljudi, odraslh i dece. Lekari su pomogli Dragani da održi trudnoću, i na svet donese zdravu bebu, nakon transplantacije jetre.

Kada je Dragani pre šest godina urađena transplantacija jetre u Urgentnom centru u Beogradu, to je bio jedan od najvećih uspeha našeg zdravstva. Druga takva procedura u toj ustanovi. Još jedan najveći uspeh zabeležen je kada se Dragana porodila u julu.

Mnogobrojni lekari pomogli su da Dragana održi trudnoću, i na svet donese zdravu bebu.

Dragana transplantacija jetre

Printskrin: Rts.rs

Zato i ne čudi što su tokom njihove nedavne posete Kliničkom centru Srbije, da upoznaju malog Radovana došli i direktor te ustanove i direktor Urgentnog centra. Radovan sada ima pet meseci i, kako kaže njegova mama, jedna je napredna beba. Da kucnemo u drvo, da tako i ostane.

- Igramo se, okreće se sa svih strana, guguče, pokušava da sedi, hoće da stoji, nemiran je sve u svemu - ispričala je Radovanova mama.

Draganu je ekipa Rts-a upoznala ubrzo posle intervencije koja joj je spasila i produžila život. I Radovana su upoznali, čim je došao na svet.

Dragana, koja je dokazala da je veliki borac, još jednom ima važnu poruku za sve.

- Treba biti uporan, i kada padneš ustati, boriti se, izdržati. Nadam se da će se probuditi želja za donorstvom, da ljudi daju organe, on je sam dokaz, da meni nije urađena transplantacija da meni život nije produžen ja danas ne bih njega imala - kaže ona.

Dragana transplantacija jetre

Printskrin: Rts.rs

U ovom trenutku u Srbiji novi bubreg, jetru, srce, pluća, rožnjače, čeka oko 2.000 ljudi. U godini za nama saglasnost za transplantaciju u najtežem trenutku, kada su se životi njihovih najmilijih gasili, dalo je 15 porodica. Zahvaljujući njihovoj humanosti, spaseno je i produženo na desetine života.

Od početka Nove godine novi život na dar dobilo je sedam osoba. Pacijenti koji su u prvim danima ove godine otpočeli nove živote, njih četvoro, oporavljaju se i uskoro će biti otpušteni na kućno lečenje. Dobro su i pacijenti kojima su juče urađene transplantacije.

U KCS, u Ugentnom centru i KCV presađeni su dva bubrega i jetra. I sve to zahvaljujući saglanosti dve porodice koje su dale pristanak za transplantaciju.

Video: Čudo iz blizine: Ovako je izgledala transplantacije rožnjače kod malog Aleksandra starog samo deset dana

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima