≫ 

Čopor pasa izujedao devojčicu (8) u Novoj Pazovi: Oborili je i grizli do krvi, jedva se izvukla

- Bila je izujedana, pocepana, krvava, plakala je. Uspela je samo da mi izgovori "Mama, svuda su me izujedali" - rekla je majka napadnute devojčice

  • 86
Devojčicu izujedali psi, napad pasa, psi lutalice, Nova Pazova Foto: Privatna arhiva

Devojčicu iz Nove Pazove pre pet dana izujedao je čopor pasa, na svega nekoliko metara od njene kuće. Dete, čija se majka javila redakciji portala Telegraf.rs, besna jer niko od nadležnih nije reagovao, zadobilo je više povreda nakon napada više od pet pasa.

Žena, zabrinuta za bezbednost svoje kćerke, ali i svih drugih, želela je da ostane anonimna, ali je odlučila da ukaže na opasnost koja je mogla da ima daleko strašnije posledice.

- Izašla je iz kuće, krenula je kod drugarice i tu nekoliko kuća od nas su je napali. Kako mi je ispričala, jedan pas je potrčao prema njoj, to je bio vlasnički pas. Baba čiji je pas prvi napao moju kćerku, izašla je da je odbrani, ali on je već počeo da je ujeda. Tada su prišli psi lutalice, nekih 5-6 razjarenih pasa, kidali su je svi. Vrištala je - ispričala nam je potreseno majka iz Nove Pazove.

Devojčicu izujedali psi, napad pasa, psi lutalice, Nova Pazova Višestruki ujedi psa; Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, vlasnica psa pokušala je da je podigne i nekako ju je odvukla i ubacila u jedno dvorište. Uspela je da ih rastera, ali bilo je kasno, jer je devojčica bila izujedana i krvava.

- Pokušala je da je izvede na ulicu, kako bi se vratila kući, ali moja kćerka je jedva stajala na nogama. Na sreću, naišao je naš komšija, koji ju je autom prevezao do kuće i bukvalno je uneo na rukama. Kada smo je videli, bili smo van sebe. Bila je izujedana, pocepana, krvava, plakala je. Uspela je samo da mi izgovori "Mama, svuda su me izujedali" - rekla je naša sagovornica.

Ona je dodala da su potom otišli do ambulante u Novoj Pazovi, a odatle u Tiršovu. Kako majka tvrdi, za to vreme, komšije su pozvale policiju kako bi napravili zapisnik o incidentu. Međutim, od tog dana, do danas, niko nije sklonio pse sa ulice.

Devojčicu izujedali psi, napad pasa, psi lutalice, Nova Pazova Devojčica je pala na zemlju, kada je na nju nasrnulo više od pet pasa; Foto: Privatna arhiva

- Nema koju ustanovu nismo zvali. Policija je napravila zapisnik, ali ništa. Komunalna inspekcija nam je rekla da po zakonu ne mogu da ubijaju pse lutalice, ali mi to nismo ni tražili, već samo da se sklone sa ulice u azil. Takođe, ni Zoohigijena nije reagovala. Pozovemo ih, kažemo za problem, pitaju u kojoj smo ulici, odgovorimo im, oni kažu "Evo krećemo" i nikad ne dođu. Ne znam kome više da se obratimo - očajna je mama napadnute devojčice.

Kako je za "Telegraf.rs" rekla, nedaleko od mesta incidenta je i škola, pa je ona morala da apeluje na roditelje da pripaze na decu.

- Moja ćerka, na sreću, nije navukla traume, odnosno slobodno izlazi napolje, ne plaši se. Zarastaju te rane, idemo na previjanje i dalje, ali problem je što su ti psi još tamo. Od kad je ona napadnuta, čula sam još dva slučaja da su ih napali isti ti psi. Da li zato što je zima, nema hrane, pa su pobesneli, ne znam šta je, ali molim nadležne da reaguju dok se nije dogodilo nešto mnogo gore od ovoga što je zadesilo moje dete - rekla je za kraj razgovora naša sagovornica.

Devojčicu izujedali psi, napad pasa, psi lutalice, Nova Pazova Izveštaj lekara; Foto: Privatna arhiva

Zoo higijena: Izlazili smo na teren, ali nismo zatekli pse

Kako bismo proverili navode majke iz Nove Pazove, da je prijavljivala ovaj slučaj nadležnoj ZOO higijeni, kontaktirali smo ovu službu.

- Četiri puta smo izlazili, po pozivu za taj deco Nove Pazove. Svaki put kada smo došli, psi nisu bili tu. Videli smo da postoje posude za hranu, tako da su verovatno tu u čoporu, jer ih neko hrani i onda stalno dolaze. Moguće je da ih čak taj neko ko ih hrani, sakrije kada mi dobijemo prijavu - naveli su iz ZOO higijene za "Telegraf.rs".

Devojčicu izujedali psi, napad pasa, psi lutalice, Nova Pazova Ona ima povrede svuda po telu; Foto: Privatna arhiva
Devojčicu izujedali psi, napad pasa, psi lutalice, Nova Pazova Napadnuto dete i dalje ide na previjanje; Foto: Privatna arhiva

Oni dodaju da su zaduženi za celu opštinu Stara Pazova, koja obuhvata 10 sela, pa je nemoguće "doleteti" sa jednog kraja opštine na drugi i zateći pse.

- Ne postoji mogućnost da ne odemo na intervenciju, svaka prijava se snima i uvek postupamo po prijavi. Međutim, problem je što svuda ima pasa lutalica, a mi smo služba za sva ta sela. Ono što sa sigurnošću tvrdimo, to je da radimo na otklanjanju ovog konkretnog problema u Novoj Pazovi. Organizujemo se, pa ćemo, koliko nam to druge intervencije dozvole, više puta obilaziti taj kraj - rekli su za Telegraf.rs iz ZOO higijene.

Video: Čopor lutalica do smrti izgrizao ženu

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ax

    13. januar 2020 | 14:49

    Postojeće lutalice pobiti. Svakog psa čipovati imati bazu podataka o svakom psu vlasnik koji ne prijavi skotnost psa kazniti i oduzeti psa. A vi svi tobožnji borci za prava pasa lupajte minuse, ali meni je svaka dečja ručica ili nogica važnija o stotinu pasa.

  • Rada

    13. januar 2020 | 13:24

    Vlasnici pasa su dužni apsolutno uvek van svoje kuće imati psa na povocu. Niko od prolaznika nije dužan da trpi da ih njihov pas liže,njuši,naskače na njih,odnosno kako vlasnici vole reći, “pozdravljaju”. Dakle,ja ne želim da me vaš pas pozdravlja. Vas neka liže,dodiruje,na vas neka skoči. Imam puno pravo da pse volim,mrzim,obožavam,prezirem,imam pravo da imam strah od njih ili alergiju na pseću dlaku. I baš svugde je povodac obavezan i policija uređenih država vlasnike kažnjava. Sve pse koji su na ulicama bez vlasnika država je dužna da skloni sa ulica i odvede u adekvatan centar.

  • Aleksandra

    13. januar 2020 | 14:14

    Dete samo sto je izaslo iz kuce susrelo se sa situacijom koja nikako nije smala da se dogod,izujedali su je psi!!!Prvo je ujeo komsijski kog je vlasnica pokusavala bezuspesno da otera.Kad je dete pocelo da vristi,dotrcali su i drugi psi,i ujelo je vise pasa na vise mesta!Dete mi je doneo komsija kuci.Koje je plakalo dok sam joj skidala krvave i iscepane pantalonice,i ponavljala-svuda su me mama izujedali svuda...Na putu do bolnice nam je rekla da ih je bilo pet sest.Ko je kriv za to sto je doslo vreme da su psi zasticeniji od dece?!?Ko je kriv sto se zivotinjama baca hrana po ulici,blizu skola vrtica a ne u zatvorenom prostoru?Ko je to dozvolio?Gde je zakon za bacanje smeca po ulici?!U normalo uredjenim zemljama nema lutalica po ulici koje ujedaju i napadaju kad im "humani"ljudi ne ostave hranu!Zabranjeno je bacanje hrane po ulici.Humano je udomiti ih,a ne praviti im dom od ulice!!!Doslo je vreme da deca ne smeju da se krecu sama po svom kraju jer vuk je odma tu iza coska!Kao da zivimo u dzungli!!!Tuzicu sve koji su odgovorni,ovo se mora cuti.Deciju bezbednost nam ugrozavaju, a zivotinje muce i prave monstrume od njih tako sto ih pustite samo na ulice kad im se azili prepune,kao da su ulice njihove a ne nase dece koja vise nemaju slobodu kretanja!Ko je dozvolio takvu glupost,pod izgovorom,nece oni su miroljubivi,ili hranicemo ih kad ih vidimo pa nece biti besni?! Miroljubljivi psi posle nekog vremena prestaju da budu miroljubljivi,a odgovorni ih gledaju po godinu dana na ulici i ne prijavljuju,prave se humani.To ne da nije humano vec je cist bezobrazluk nemar i bezakonje!!Danima zovemo po vise puta zoohigijenu,oni nas isfoliraju svaki put da odma krecu,pa uopste ne dodju!A u medjuvremenu je jos njih napadnuto! Ovu sam poruku slala raznim udruzenjima za zastitu zivotinja,ali niko nece da objavi. Volim i ja pse,imam pudlu u kuci,ali sam protiv pasa na ulici.Ti psi su u coporu i napadaju i dalje.Pitanje je glavno ko je dozvolio da se psi iz azila pustaju na ulicu?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA