≫ 

Dr Uroš je radio u vrhunskoj laboratoriji u Cirihu, ali vratio se u Srbiju: "Ovde život ima dušu"

Kaže, nema tih para koje bi žalio kada zbog posla i daljine ne može da bude na momačkoj večeri svog prijatelja

  • 12
Uroš Glavinić Printskrin: Youtube

Ivanjičanin Uroš Glavinić, u 31. godini, doktorirao je na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu. Nakon stručnog usavršavanja na Univerzitetu u Bolonji i boravka 2017. i 2018. na Univerzitetu u Cirihu vratio se u Srbiju. Širok spektar interesovanja još od najmlađih dana bio je odskočna daska za uspeh koji je kasnije usledio.

Kaže - Švajcarska je idealna zemlja, u sekund je znao koliko će od kuće da putuje do posla i nazad. Ali, ni takvo društvo, dobra plata i standard za njega nisu bili dovoljni da ga zadrže.

- Švajcarska je ovde za nas ideal zemlje i u naučnom smislu, a i organizacionom, životnom, po pitanju standarda - priča Uroš.

Međutim...

- Ja sam od onih kojima je bitno da stvari imaju dušu i meni je lepa ta naša neposrednost, spontanost, pa i to cupkanje na stanici i to što možeš da kažeš zakasnio sam jer sam čekao prevoz. Tamo to ne možeš da kažeš, jer znaš u sekund kada ćeš stići. Ovde, kad izlaziš iz zgrade fakulteta dogovoriš se s kolegom da izađete na piće i ostanete i do jutra. Tamo se kafa pije 10 minuta, priča se i svako ide na svoje radno mesto - priča Uroš o strogoj radnoj disciplini.

Ali, iskustvo koje je stekao u inostranstvu za njega je veoma dragoceno. Sada, kada je na putu uspešne karijere u Beogradu, priseća se rada u Švajcarskoj.

Svi su se plašili zika virusa, a on je lovio komarce da ih zarazi

- Ispitivali smo mogućnost evropskih komaraca da budu vektori zika virusa. Profesorka koja je vodila projekat i ja hvatali smo komarce po čitavom Cirihu, izlegali ih u laboratoriji, veštački zaražavali živim zika virusom... Ali, mere predostrožnosti, zaštite, posebna odela, vazdušni tuš, laboratortije kakve gledamo u filmovima... - priseća se Uroš.

U veterinu se zaljubio još kao maturant. Za njega je to bilo nešto egzotično, budući da su porodična tradicija prava. Sada ima asistentsku platu na fakultetu, a uključen je i u razne projkete.

- Postoje ljudi koji me psuju kad sam se vratio, govore "Ma šta će ti duša, kad je tamo zarada super" - priča on.

Ali, kaže, nema tih para koje bi žalio kada zbog posla i daljine ne može da bude na momačkoj večeri svog prijatelja.

(Telegraf.rs/ Infoliga.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr

    14. januar 2020 | 13:31

    jos si mlad, docice ti ... kad budes dobio decu, kad budes trebao da se lecis, kad ti bude falio 1 papir, kad ti sef bude neko sa partijskom knjizicom ... setices se onda sta je "dusa" a sta "razum"

  • @ Kiki

    14. januar 2020 | 14:05

    U cirihu nema splavova, to je ta muka. A što se tiče tebe kupi bolje povratnu kartu. Nema ovde života već puko preživljavanje.

  • DARKO 100%

    14. januar 2020 | 12:48

    Ovde zivot ima dusu ali nema pare,na pocetku tvoje misli vec si pao na popravni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA