• 1

Inspekcija kontroliše bolnice u Petrovcu na Mlavi i Požarevcu nakon što je trudnica izgubila bebu

Inicijativu za inspekcijski nadzor nad Opštom bolnicom u Požarevcu, kao i da se razmotri mogućnost pokretanja prekršajnog postupka, pokrenulo je nekoliko nevladinih organizacija jer je, kako kažu, bolnica odbila da preda telo mrtvorođene bebe roditeljima

  • 1

Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju u opšte bolnice u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu prilikom porođaja Džesike Floranović, koja tvrdi da su lekari krivi što je rodila mrtvo dete i postavila pitanje zašto joj telo bebe nije predato.

Inicijativu za inspekcijski nadzor nad Opštom bolnicom u Požarevcu, kao i da se razmotri mogućnost pokretanja prekršajnog postupka, pokrenulo je nekoliko nevladinih organizacija jer je, kako kažu, bolnica odbila da preda telo mrtvorođene bebe roditeljima.

Inicijativu su podneli Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Inicijativa za ekonomska i socijalna prava - A11.

Džesika Floranović, porodilja

Džesika sa suprugom; Foto: Privatna arhiva

Tri NVO pozivaju se na video-snimak, objavljenom na internetu, gde se vidi da je direktor bolnice roditeljima rekao da se mrtvorođeno dete tretira kao fetus i da će se sa telom postupiti u skladu sa Pravilnikom o postupanju sa medicinskim otpadom.

- Obrazloženje rukovodioca bolnice da se mrtvorođeno dete ne može predati roditeljima radi sahranjivanja neprofesionalno je i problematično na mnogo nivoa, sa stanovišta domaćih propisa, a posebno imajući u vidu atmosferu straha i zabrinutosti roditelja zbog slučaja nestalih beba u Srbiji - navodi se u saopštenju tri NVO.

Džesika Floranović porodila se 27. decembra u Opštoj bolnici u Petrovcu na Mlavi i rodila je mrtvu bebu. Beba je poslata u Požarevac na obdukciju, a sporni video snimak koji kruži internetom nastao je u Požarevačkoj bolnici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Zex

    Nije direktor,nego nacelnik patologije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima