• 1

Više od 200 obolelih, ovo su prvi simptomi i obavezna terapija: Virus gripa u Zlatiborskom okrugu

Doktori preporučuju i ove opšte mere prevencije

  • 1

U toku prethodne sedmice u Zlatiborskom okrugu je dokazano prisustvo virusa gripa A (H1) što je prema rečima dr Aleksandre Andrić iz užičkog Zavoda za javno zdravlje, kao i prethodnih sezona nadzora nad gripom, očekivano.

- Za sada je prijavljeno 200 obolelih koji imaju simptome slične gripu. Uglavnom je to blaža klinička slika i nakon uzimanja brisa iz grla i nosa na potvrdu idu samo oni sa težim simptomima - kazala je dr Andrić.

Prema njenim rečima, simptomi koji prate pojavu bolesti jesu povišena telesna temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima. Ona je istakla da se osobama koje imaju ima blagi oblik bolesti preporučuje simptomatska terapija koja podrazumeva mirovanje, naknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekovi za sniženje visoke telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara.

- Antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa, a najefikasnija mera prevencije u cilju sprečavanja infekcije virusom gripa je vakcinacija - naglasila je dr Andrić.

Dr Andrić je kazala da se takođe preporučuju i opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), provetravanje prosstorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi.

Video: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(Telegraf.rs/ RINA)

Komentari

  • Ja

    Ovaj virus sto vlada sad je katastrofa sve zivo boli a temp lomi propast kas bi pao sneg i vetar da malo progledamo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima