• 6

Pazite kada i koliko su vam deca napolju: Preporuka ministarstva vrtićima i školama zbog zagađenja

Ministastvo prosvete saopštilo je da ne postoje potrebe za promenom organizacije rada predškolskih ustanova i škola u pogledu trajanja i rasporeda nastave i drugih vaspitno-obrazovnih aktivnosti

  • 6

Ministarstvo prosvete uputilo je danas preporuku predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama da prate informacije o zagađenosti vazduha i da rad organizuju na najbolji način i u interesu očuvanja bezbednosti i zdravlja dece, učenika i zaposlenih.

U dopisu obrazovnim ustanovama navodi se da je potrebno posebno voditi računa o vremenu i dužini boravka na otvorenom prostoru, pre svega, u ranim jutarnjim i večernjim časovima.

- Polazeći od opštih principa obrazovanja i vaspitanja, a u skladu sa propisanom autonomijom ustanova, ukazujemo da vaspitno-obrazovni odnosno obrazovno-vaspitni rad može da se ostvaruje, između ostalog, kroz planiranje i ostvarivanje odgovarajućih aktivnosti, programa i projekata poštujući specifičnosti lokalne sredine - navedeno je dopisu.

Dodaje se da je u slučaju izmene školskog kalendara potrebno obavestiti nadležnu školsku upravu.

Inače, kako Blic saznaje u Ministarstvu prosvete, direktori vrtića, osnovnih i srednjih škola imaju pravo da odluče da li će časove skratiti na 30 minuta ili u potpunosti otkazati nastavu, ukoliko stepen zagađenja vazduha ugrožava učenike. Odluka je na svakom direktoru koja će mera da bude primenjena.

Ipak, ministar Šarčević je dao malo drugačiju izjavu za drugi medij.

- Nije u nadležnosti direktora i vrtića, osnovnih i srednjih škola da odlučuju da li će se časovi skraćivati ili da li će se nastava otkazivati. To je u nadležnosti Ministarstva prosvete i za sad nema takve odluke. U stalnom smo kontaktu sa nadležnim institucijama i iz časa u čas pratimo zagađenje vazduha, i za sada se takva odluka neće donositi - rekao je Šarčević za Kurir.

Za sada bez promene rada škola i vrtića

Ministastvo prosvete saopštilo je da prema informacijama o zagađenosti vazduha, koje na dnevnom nivou pružaju nadležne institucije i službe, ne postoje potrebe za promenom organizacije rada predškolskih ustanova i škola u pogledu trajanja i rasporeda nastave i drugih vaspitno-obrazovnih aktivnosti.

Video: U jednom delu Beograda sija sunce, a u drugom se ne vidi prst pred nosom

(Telegraf.rs)

Komentari

  • 🦂

    Sašto deci nisu dali sutra slobodan dan dok se preko vikenda ne očisti.

  • Žule

    Danima zagađeno i oni se setil sad. Sutra petak to će da provuku i eto vikenda. E Srbijo među šljivana.

  • Marija

    Pa nije ni kući vazduh sa česme ušao,nego isti taj koji je vani.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima